Ankelligamenter
Træning, UE

Ankelskader årsag.

Ankelskadet?


Har du brug for behandling eller genoptræning kan du finde mere info på SøernesFysioterapi.dk. Du kan også følge med på facebook: 

Andreasbjerregaard.wordpress.com
Søernesfysioterapi
Ålsgårde Fysioterapi

Den forstuvet ankel
Skærmbillede 2013-04-28 kl. 05.50.01Skærmbillede 2014-11-19 kl. 07.29.09

Hvad er en ankel forstuvning?

En ankel forstuvning opstår når ledbåndet, der forbinder knoglerne i foden, ankel og underbenet er strakt eller vreddet.

 • The ankle joint is one of the most common joints to be injured
 • The foot is usually in the plantar flexed and inverted position when the ankle is most commonly injured
 • When you twist your ankle it’s NEVER just an ankle problem.

Akutte forstuvninger vil ofte resultere i smerte, hævelse, varme omkring ydersiden af ​​anklen.

Som et resultat af en ankelforstuvning kan anklen blive svag og instabil. En forstuvning begrænser din bevægelig, påvirker squat, giver dig usikkerhed ved forskellige aktiviteter og ved landing fra et hop. Disse er alle byggestenene til et funktionelt bevægelsesmønstre, så det er vigtigt at lave øvelser for at styrke dorsifleksionen.

Chico Flores ankelHvad er årsagen til ankeldistortioner

Ankeldistortioner opstår ofte af inversionsbevægelser i anklen (dvs foden roteres nedad og indad). Når vi lander på anklen i denne position, lægges der stor vægt på strukturerne på ydersiden af ​​foden og anklen.

Ved diagnosticering palperes området for smerter og der ses om patienten er i stand til at gå mindst fire trin.

Den gode prognose

Kerhoffs et al. 2012 rapporterede, at hvis du er i stand til at gå igen inden for 48 timer efter traume det er der “lovende tegn på en god prognose”.

Hvad kan vi gøre: Tape og øvelser

En god hverdagstape efter ankeldistortion kan være MWM-tape teknik. ijspt-08-540

Skærmbillede 2014-11-19 kl. 07.36.19

AKUT skades håndtering

POLICE (protection, Optimal Loading, Ice, Compression, elevation)

PRICEM (protection, Rest, Ice, Compression, Elavation, Mobilisation)

 • Protection: beskyt anklen for yderligere skade.
 • Rest: -ll-
 • Ice: Lindre smerte og reducere blødgennemstrømning i beskadigt væv.
 • Compression: Kompression forhindre hævelse og allervigtigst i den akutte fase.
 • Elevation: Hvis anklen ikke er hævet påvirker tyngdekraften, at vævsvæske ophobes i anklen. Dette kan medføre øget vævstryk hvilket er ekstremt smertefuldt. Elektroterapiudstyr behandlinger såsom ultralyd kan effektivt fremskynde helingsprocessen.
 • Mobilisation/Optimal Loading: Bevæg foden konstant indenfor smertefrihed

Opdigtet case om en fodboldspiller der forstuver anklen (anedotisk)

En fodboldspiller vrider om og kan ikke støtte på foden pga. smerte – ingen ved hvor slemt det er endnu eller hvad det vil udvikle sig til. C bliver lagt inden for et minut efter vridet. Spiller bliver kommanderet til R = stop træning + minimal støtte eller bevægelse der gør ondt (kinesiotape ligges). E og I udelades (i pga. manglende isposer). M bliver påbegyndt inden for smertegrænsen og uden støtte. Fodboldspilleren lærer hvordan han pumper sit lymfesystem (skal bevæge foden i alle retninger). Skal spilleren humpe hjem, ligges en MWM-Tape. Det aftales, at se hvad status er dagen efter (ca. 15 timer efter skade).

Mit primære budskab er, at bevæge din fod hurtigst muligt efter en skade. Kom gerne med feedback til om dette blogindlæg har relevans for jer.

 • Behov for at forebygge?
  I fodbold tegner ankelskader sig for ca. 25% af alle skader (Fallet 1998), og af de 25% vil 78% af ankelforstuvninger opstår pga. en tidligere ankelskade (beynnon 2002).ankel

  Med en række øvelser kan vi selv gøre en del for at forebygge. Find inspiration til øvelser her.

 • Ankelskader – øvelser 
When you twist your ankle it's NEVER just an ankle problem.
When you twist your ankle it’s NEVER just an ankle problem.

25 thoughts on “Ankelskader årsag.”

 1. Hei! Jeg har et lite spørsmål jeg håper du kan svare på. Jeg har i det siste oppdaget mer og mer smerte i høyre fot. Både når jeg sitter stille og går. Det sitter i ankelen og jeg føler jeg må stretche foten alle veier. Ingenting hjelper. Det er heldigvis ikke utholdentlig vondt, men det har blitt værre. Hva kan dette være og hva kan det komme av? Jeg er hulfot og går nok mye på lateralsiden av foten hvis det er relevant…

  1. Hej Kamilla..
   Tusind tak for det gode – men uhyre vanskeligt spørgsmål.
   Hvad er det kommet af? Det lyder som om at du engang har vrikket rundt og nu har fået mindre mobilitet i den ene fod end du har i den anden fod og det er derfor du må stretche den hele tiden.
   Det er en rigtig god ide at blive ved med at ælte foden rundt. Evt skriv bogstaver i luften således at du virkelig får bevæget foden igennem. Dernæst må du gerne lave øvelser med at løfte og sprede tæerne da det vel kunne styrke din svang og måske modsvare at du så meget på ydersiden af foden.

   Så lige din blog, ærgeligt, jeg var ellers i Mandal, og en tur på Lindesnes Fyr tilbage i september, så kunne jeg have kigget på foden.
   Men hvis du ofte er i Oslo kan jeg anbefale at få kigget på foden hos. https://www.staminahot.no/nimi/om-oss/vare-behandlere/fysioterapeuter/marte-fagerheim/

   1. Tusen hjertlig takk for svar! Jeg har bestemt meg for å ikke gjøre noe med den foreløbig, men skal ta turen etter sommerferien om det fortsatt er vondt. Skal prøve å bruke øvelsene for å se om det kan hjelpe 🙂 Mange takk for gode svar 🙂

 2. Hej Andreas. Jeg er kommet galt afsted under en ballettime med en lateralt forstuvet ankel som resulterede i et brud på 5. Metatars, og en smule dislokeret, men konservativ behandling uden operation. Brudet var ikke “pænt”. Det er knap 4 uger siden og jeg bærer støvel døgnet rundt, men kan/tør kun støtte på hælen, og går ved hjælp af krykker. Jeg er ellers fysiskt aktiv et par timer om dagen svømning,cykling,cross etc, og finder det uhyre deprimerende at være vingeklippet på denne måde. Om en uge skulle jeg være klar til at tage støvelen af, men jeg er nu i tvivl om jeg tør støtte på den fod.. Jeg er evt. Interesseret i nogen fysioterapi for at få at vide hvordan jeg må træne uden at skade helingsprocessen. Hvornår ville det være en god ide at starte op med det, og hvad koster det? Tak for en god side og god info!

  1. Hej Li.

   Rigtig godt kort beskrivelse af hændelsesforløb indtil nu. Forstår godt den uhyre deprimering af at være vingeklippet og bekymring af hvad man må med foden og hvad man ikke må. Hvad er for meget, og hvad er for lidt træning. Tør jeg støtte på, holder den og så videre for at opnå optimalt helingsproces.

   Jeg tror det er god ide, at jo tidligere jo bedre, at få lagt en plan for hvornår man må gå videre til næste belastning og hvordan du hele tiden skal bygge progression op.

   Her tænker jeg vi opsætter nogle test du skal kunne klare før vi fortsætter med nye øvelser på et nyt niveau. Så bruger vi hele tiden smerteindikator og bevægudslag som pejlemærker til hvor meget er for meget.

   Det er altid dejligt med ros på bloggen, så vil selvfølgelig jeg gerne hjælpe.
   Min udfordring er at jeg kun har mine lokaler i københavn i weekenderne, resten af ugens dage arbejder jeg på en klinik i Helsingør.

   Mig
   Men min tilgang er, at når vi ses første gang, bruger en times tid på at undersøge, få sat nogle ord på din skade og om du har nogle mål /balletforestillinger du gerne vil være klar til, så prøver vi at tilrettelægge et program der tager højde for det.

   Så arbejder jeg gerne med, at du får opgaver du skal arbejde med til næste gang. Så det bliver nok et lidt længere forløb, men hvor vi ikke ses så tit, men løbende kontakt til hinanden.Fordi du har skrevet herinde er pris er 300 kr. første gang, 200 kr. de følgende gange.

   Jeg kan lørdag eller mandag og er temmelig fleksibel med tidspunkterne 😀

   1. Hej Andreas. Tusind tak for dit svar. Nej, balletdanser er jeg ikke, det var mest for at træne smidighed og holdning som komplement til anden træning. Desværre er jeg på SU, og har ikke kunnet arbejde som jeg ellers plejer ved siden af grundet skaden. Det er da en meget rimelig pris for et forløb dog, så jeg prøver lige at ryste sparegrisen og kontakter dig om tidspunkt, om det bliver nu eller indenfor et par uger! Mvh Li

 3. Hej Andreas, tak for en god liste af genoptræningsøvelser, det er godt med afveksling, og der var flere der jeg ikke fik med fra hospitalet. Jeg brækkede min ankel i Juni og efter 8 uger uden at lægge vægt på foden (fordi det tog 2 uger fra skade til operation), var det lidt hårdt at komme i gang igen. Men, præcis 2 uger efter min glasfiber kom af, kunne jeg bære hele min vægt på den dårlige ankel igen. Dog med noget ubehag omkring foden.
  Ud over at gå med normale krykker, gik jeg også en del med en knækrykke, iwalk2.0, der laves i Californien, hvilket jeg synes var fantastisk, for jeg havde fuld brug af mine hænder, men jeg gik. Jeg tror også selv at det var en fordel fordi jeg holdt både mig og mit ben i gang, uden at lægge vægt på anklen. Du kan se et billede af den her http://www.ankelbrud.dk, for jeg begynder snart at sælge den i Danmark. Men, jeg ville gerne høre din mening; Mener du det er en fordel, for den senere genoptræning, at gå med sådan en knækrykke? Venlig hilsen Jakob

 4. Hej Jakob.
  Tusind tak for din kommentar. Dejligt du kunne lade dig inspirere. Jeg har prøvet at indhente feedback fra andre professionelle på forskellige facebook grupper og linkedin sports rehabilitation group. Men har ikke rigtig kunne få noget retur.

  Umiddelbar ser den god ud. Jeg tænker bare om Walkerstøvlen, som er den man benytter nu ikke klarer behovet. Men jeg kan godt se at med Iwalk krykken kan man have en større vægtbæring gennem lårben og dermed træne det samtid med at foden holdes i ro.

  Men jeg tænker at det ene ikke udelukker det andet.

  Glæder mig til at følge udviklingen.

 5. hej Andreas
  for et par måneder siden fik jeg ondt i det ydre af anklen. Jeg havde ikke vredet den eller andet, men det kom bare efter at jeg havde gået hjemme et par dage. Jeg havde ondt i den i et par uger, men der var ingen hævelse eller på mærker. jeg kunne ikke gå på den og haltede derfor.

  Igår var jeg så til håndbold og vred kraftigt rundt på foden i løb. Derefter kunne jeg ikke støtte ordenligt på foden og fik de helt samme smerter som da jeg også havde ondt i anklen for et par måneder siden. Men jeg løb da videre på foden efter en lille pause, den var ikke hævet. Idag gør det rigtig ondt når jeg går, men den er endnu ikke hævet og heller ingen blå mærker. Det gør ondt når jeg trykker på yder anklen bestemte steder. har du en ide hvad det kunne være? håber du kan hjælpe.

  hilsen Karoline.

  1. Hej Karoline.

   Hævelsen er tegn på, at der sker en blødning i et ødelagt væv og det vil typisk ske i forbindelse med en forstuvning (distorsion). Det er også denne blødning, der er årsag til, at foden er blå/violet/misfarvet. Men da du ikke har oplevet nogen forstuvning i forbindelse med smerter, er kan måske mere være knoglen end vævet der giver symptomerne. Der behøves ikke være sket en fysisk skade i knoglen/foden, men foden består af 26 knogler og hvis disse ikke glider/roterer ordentlig i forhold til hinanden, så kan det give smerter. Det kan man evt. få tjekket. Men det kan være en af mange forklaringer på smerterne.

   Man kan sige at din nye forstuvning skal behandles som enhver anden forstuvning, men om der er sammenhæng mellem den og den forrige skade er svært at lige at sige noget om.

   Jeg vil gerne undersøge foden selv i københavn eller anbefale nogen i resten af danmark hvis der er behov for at få den undersøgt. Læs mere på søernesfysioterapi.dk http://xn--sernesfysioterapi-00b.dk/

 6. hej Andreas. mange tak for svaret jeg prøver at undersøge det nærmere i forhold til at få det undersøgt.

  Hilsen Karoline

 7. Hej Andreas
  En rigtig fin informativ side du har her, som jeg har søgt rundt i fordi jeg har smerter i min ene fod ankel. Det er ret store smerter der gør at jeg ikke kan sove (derfor jeg skriver her lidt over 2 om natte), støtte på den, eller på nogen måde bruge den.
  Problemet opstod meget pludseligt. Jeg lagde mig til at sove i går nat uden problemer og uden så meget om at skænke tanken, at der skulle være noget i vejen. Jeg har aldrig haft ankelproblemer og havde udørt absolut intet fysisk arbejde i løbet af dagen. Da jeg så vågnede om morgenen havde jeg smerter i min ankel (men var altså ikke vågnet i løbet af natten). Jeg tænkte, at min kæreste nok bare havde ligget oven på den, eller at jeg på en eller anden måde havde fået den i en unaturlig position, og at det ville gå hurtigt over. Men nærmere tværtimod. Smerterne har været tiltagende hele dagen, og jeg har været i sengen siden kl 18, fordi jeg ikke længere kunne støtte på den. Men selv i hvile gør den meget ondt. Det underlige er, at anklen nærmest ikke er hævet. Man kan kun meget svagt (og det er nok kun fordi jeg ved hvor store smerter jeg har) se at den er marginalt større end den anden fod.
  Jeg kan simpelthen ikke forstå hvad problemet er, så håber du kan hjælpe mig lidt (selvom det selvfølgelig er svært uden at have undersøgt den selv).
  Som en lille sidenote kan jeg fortælle, at jeg for ca. 2 år siden fik skubbet min kæbe af led (hvilket også medførte store smerter) hvor jeg også sov, og hvor jeg heller ikke vågnede, så måske er jeg bare meget aktiv om natten 🙂
  Mvh
  Thomas

  1. Hej Thomas.
   Rigtig god beskrivelse. Kan hører du har på at se om der er et mønster i din smerte og hvorfor den opstår.
   Som du selv siger, så kan det være lidt svært at komme med et bud, da det er opstået pludseligt og uden hævelse.
   Jeg er tænker om det er noget nerve indblandet, i så fald har du også nedsat styrke eller sensibilitet.
   Jeg tænker, at som du beskriver det, sådan skal det ikke føles. Så ta’ forbi din læge, for det lige tjekket at det ikke er noget alvorligt, og få en henvisning til fysioterapi.
   Jeg vil meget gerne kigge på og evt. se hvorfor det opstod om man kan gøre noget enten genoptrænende eller forebyggende.
   I så fald, send mig gerne en mail på andreas_bjerregaard@yahoo.dk

 8. Hej Andreas
  jeg gled på is med min venstre ben og min højre fod vendte indad og jeg faldt på den og den er forstuvet. har ikke været hos lægen endnu da jeg ikke kan rigtigt gå men takket være de støvler jeg havde på min fod var beskyttet mod yderligere skade. den er hævet men ikke blå eller misfarvet. jeg har ikke smerter på min ankel knogle men lige på ydersiden (talus og tibia knogle mener jeg) ved rulleknoglen gør sindsyg meget ondt. er begyndt at lave noget i retning af venepumpe øvelser og gå lidt roligt på den men er det det for tidligt da det er 6 dage siden som er skete?????? hvad vil du anbefale mht. behandling??? skal jeg til lagen og tage røntgen billeder??? har ligget ellers i seng mest af tiden og foden ligger på pudder og hviler med bandage på.

  mvh Maya

  1. Hej Maya.
   Du gør det helt rigtige ved at bruge den så meget som muligt inden for smertegrænse (i retning af venepumpeøvelser). At bevæge foden hele tiden har også lidt så med at stimulere mekano- og proprioceptorer i foden, så det du allerede er igang med, udover at gjerne øvelse, er at forebygge / reducere en evt. re-skade når vi senere hen begynder på mere aktivitet.
   Så gå gerne på den (uden at det provokere smerterne), hvis det er svært at finde den grænse, så vil jeg anbefale at opsøge en fysioterapeut (evt. mig), hehe, eller hvis der er manglende bevægelighed, så kunne det være godt at mobiliserer den jævnfør MWM principper. Så her. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127516/
   men ville vente med røntgen, hvis du ikke mistænker brud. Men
   Men hensyn til bandage, så er det også en god ide. I akutte skader bruger vi jo principperne PRICEM og POLICE, og det gør du jo.
   https://physioblogandreasbjerregaard.com/2015/02/18/giver-ricem-bedre-opheling/

 9. Hej Andreas
  mange tak for svaret og jeg kontakter dig muligvis mht. et møde/undresøgelse af min fod når jeg har det lidt bedre med den.
  har det godt.
  mvh Maya

 10. Hej Anders
  I går vred jeg om på min højre fod, da jeg skulle sætte af til et spagatspring. Bagefter kunne jeg ikke støtte på foden, og det gjorde rigtig ondt. Men efter lidt tid kunne jeg godt støtte en smule på foden, men det gjorde stadig meget ondt. Min fod gør ondt på ydersiden, næsten hele tide, selv når jeg ligger ned. Og jeg synes at det er underligt at min ankel ikke er hævet eller blå.
  Mvh Fie

 11. Hej Anders.
  Jeg er lige nu på ferie i Thailand, hvor jeg onsdag eftermiddag fik fodmassage. Hun lavede en del vrid i mine ankler, og tog ligesom begge fødder og vred ind over hinanden. Det lavede et behageligt stræk og gjorde ikke ondt i situation. I løbet af torsdagen får jeg ondt i anklen, og den begynder at hæve. Jeg har nu ligget med is på og forsøgt at holde den i ro, men den gør meget ondt og er hævet. Kan det være massagen der har gjort det eller er det umuligt? Jeg har ikke vredet den på andre måder, så spekulerer lidt over hvad det er kommet af. Jeg har haft forstuvet min anden ankel et par gange i fodboldkamp, så ved hvordan det føles. Denne smerte er ikke helt ligeså kraftig, men det går stadig rigtig ondt og jeg kan ikke støtte ordentligt på den.
  Mvh Maja

  1. Hey Maja.. Det lidt en special og spændende case du beskriver. Uden at kunne sige det, så tror jeg ikke at Thai-massagen kan være hele forklaringen. For det sjældent vi hører om øvelse og smertesvar på den måde du beskriver efter fx kiropraktor, osteopat, osv besøg fra patienter. Jeg ved ikke om det lidt i samme boldgade den thailandske massør “masserede”. Jeg vil nok lige få det tjekket når du kommer hjem fra ferie. Morten Sprangsberg ved Kiro-ultra på frederiksberg er god til at scanne og derudover er Morten Sørensen i Ny Ellebjerg Fysioterapeut en dygtig fodfysioterapeut, men ellers er der jo mange placeret rundt omkring, så du kan også forsøge med en tættere. Skriv gerne en opfølgning om hvordan det går og hvad du kommer igennem. Rigtig god bedring, mvh Andreas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s