Inspiration

#FMS #London #PRP-therapy #Actovegin

Første rejsedag vel overstået. Endnu engang oplever jeg hvad en velovervejet planlægning kan udrette.  Min tidsoptimisme blev kalkulerede helt rigtig i dag – først med formiddagstræning med parkinson patienterne (tak til parkinson.uk.com og #parkinsonawareness for inspiration) og eftermiddag / aften med transport. 

venter
venter

En lang dag. Men jeg trækker fortsat på et af de bedste råd jeg fik i marts måned under min gode ven og topatlet Henrik Nymark foredrag til ’Super optimeringsdag’, hvor han fortalte om ’Vejen til den gode oplevelse. Her fortalte han om syv nøgle begreber der havde hjulpet ham igennem hans triatlons, vasaløb mm.. Hans sidste nøglebegreb var Celebration (giv dig tid til at nyde dine sejrer).

Det råd har jeg taget med mig, så hjemmefra havde jeg opgraderede overnatning budgettet og indlogerede mig på St. Pauls YHA hostel, og tog som det første ud og spiste mig mæt på i Sushi-kæden Yoyo, som jeg ved tidligere besøg i London har fået anbefalet 😀

Efter en tur på Yo Yo sushi
    Efter en tur på Yo Yo sushi 
st. paul's cathedral, naboen til mit hostel
st. paul’s cathedral, naboen til mit hostel

 

Rent fagligt.

Transporttiden har blevet brugt til at læse op på to emner, som jeg glæder mig til at hører mere om på morgendagens konference.

Metoden jeg har læst om hedder Platelet-Rich-Plasma (PRP), der i sin forklaring minder meget om bloddoping. Derfor er metoden også temmelig kontroversiel, men har den indtil videre fået blåstempel fra WADA.

Baggrund Platelet-Rich-Plasma (PRP)

Plasmaet (PRP) er blodrig på blodplader og de tilknyttede vækstfaktorer i blodet, som tilsammen injiceres ind i en muskel- eller seneskade, hvilket speeder den naturlige helingsproces op. Rationalet bag brugen af PRP er, at blodplader er ’det’ første som kommer frem til et vævsskadet område, og det har derfor således potentiale til at spille en afgørende rolle i helingsprocessen

Skærmbillede 2013-04-20 kl. 09.24.26

PRP blev introduceret i 1970’erne, og især blevet brugt til sport-relaterede skader og det menes nu, at det bliver brugt til at behandle mere end 86.000 atleter årligt i USA og de fleste fodboldklubber i hele Europa inkl. flere danske (artikel).

Der har dog været en stigende bekymrende interesse i World Anti-Doping Agency (WADA) for at PRP-terapi kan udgøre en dopingmæssig overtrædelse, fordi PRP indeholder stor koncentrat af vækstfaktorer.  Og brugen af ​​vækstfaktorer til atleter er forbudt i henhold til § S2 2013 WADA forbudte list.

Metoden.

Holdlægerne tapper en lille mængde blod (10-40ml, omkring en eller to spiseskefulde) fra en patients arm) og centrifugerer det i ca. 10 minutter for at isolere blodplasma og blodplader der indeholder kroppens naturlige væksthotmoner. Efter centrifugeringen er der ca. 2 mililiter blodekstrakt tilbage, som spøjtes ind i musklen- eller senen, og så hjælper væksthormerne sene- eller musklen til at ophele hurtigere.

Forskning er noget utvetydig, men det ser ud til at det hjælper på muskelskader til at nedkorte den akutte helingstid.

 Et eksempel

Da Tottenham Hotspur stjerne Gareth Bale fik en ankel skade tidligere i denne måned, benyttede han sig af en PRP behandling for at få sig selv tilbage på hans fødder. Læs artikel fra politiken her

Gareth Bale during the Europa League match
Gareth Bale during the Europa League match

Tidligere på året udsendte british ’National Institute for sundhed og pleje Excellence nye retningslinjer som anerkender PRP som en behandling for seneskader, almindelig i albuen, knæ og ankel, og plantar fasciitis. Gældende for alle behandlingerne synes særligt effektiv til behandling af sener, som er notorisk vanskelige at helbrede på grund af deres ringe blodforsyning.

Denne PRP therapi form, vil jeg dog prøve på at blive meget klogere på i morgen.

Hvis der er nogen som kender til PRP-metoden eller til brugen af præperaten Actovegin, så må i meget gerne kontakte mig.

#shareyourscience

/ Andreas Bjerregaard
Queen Elisabeth 2, coference Centre, London
Football Medicine Strategies for muscle & tendon injuries.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s