Football Medicine and strategies conference

Actovegin og PRP – findes der doping i fodbold?

Er Actovegin og PRP  det nye sort i sportsmedicin?
Læs min artikel i Sport executive – kalveblod i kanylen er da helt naturligSkærmbillede 2013-06-05 kl. 12.25.33 Skærmbillede 2013-06-05 kl. 12.25.45

Har du brug for behandling eller genoptræning kan du finde mere info på SøernesFysioterapi.dk. Du kan også følge med på facebook: 

Kom gerne med feedback til om dette blogindlæg om skulderen fungere for dig.

Opdagelsen
I flyveren på vej til Isokinetic Football Medicine & strategies (FMS) Conference i London (20-22 april 2013)  læste jeg i Tyler Hamiltons bog ‘The Secret Race’.
Her nævner Hamilton stoffet Actovegin, et præsentationsfremmendemiddel der blev brugt af US Postal lige før etaperne i sæsonen 1999/2000, til det formål at forhøje oxygentransporten.

Jo mere jeg hører om stoffet Actovegin og injektionsmetoden Platalet Rich Plasma (PRP), jo mere nysgerrig bliver min ’fys-journalistiske snude om behandlingsmetoderne.

I bogen fortæller Tyler Hamilton om hvordan Lance Armstrong forholder sig til stoffet da han bliver konfronterede med mistanken om at det blev taget på US Postel. Armstrong skyder det ned i medierne ved at sige, at han aldrig har hørt om ‘Actio’-something før (pp. 133 eng.udg).

Hvorfor nævner jeg dette?
Grunden til jeg nævner dette er, at jeg kort inden afrejse havde forberedt mig på FMS konferencens temaer og her kunne jeg se, at behandlerikonet fra Tyskland Dr. Hans Wohlfahr (behandler af Bayern Munchen, det tyske landshold, Tiger Woods, Usain Bolt m.fl.) skulle deltage i åbningssessionen.


Skærmbillede 2013-04-29 kl. 20.45.42Skærmbillede 2013-04-21 kl. 20.52.08

Dr. Wohlfahr har siden 1980’erne brugt stoffet Actovegin i sin behandlinger og gennem de senere år er denne behandlingsform blevet kombineret med blodplasma-injektionen plaletant rich plasma (PRP) behandlinger.


Vores magiske blod
Baggrunden for at give PRP-injektioner er at støtte opheling og regenerering af blødt væv, sener og ledbånd. Sener og ledbånd består af fibre af kollagen-væv. Når der opstår en skade skyldes det at disse kollagenfibre enten er strukket, flosset eller revet over. Ved en skade vil blodtilførslen til området stige. Blodet transporterer blodplader og vækstfaktorer der fremmer opheling af væv ved at skabe nye kollagenfibre så muskler, ligamenter og senen kan genvinde sin rette styrke og fleksibilitet.

En af risikofaktorer ved denne ’naturlig’ opheling er, at der ikke er nok blodgennemstrømning til det skade område. Som konsekvens af dette kan der udvikles ​​arvæv som de nydannede kapillærer (små blodkar) ikke kan trænge igennem. Dette betyder at vævet aldrig virkelig vil have mulighed for at hele rigtig sammen, da blodgennemstrømning er nedsat.

En af måderne til at øge blodcirkulationen i det ‘arvævdannede’ område er ved at bruge en PRP-injektion.

Skærmbillede 2013-04-29 kl. 20.49.02_D306159

”fakta boks: Platelets er små blodceller dannet i knoglemarven med en levetid på 7-10 dage. Inden i platelets er det mange cellulærer strukturer såsom glykogen, lysosomer, granulocyter (se nærmere i referencerne).  ”Det menes at PRP bliver brugt til at behandle mere end 86.000 atleter årligt i USA, og de fleste fodboldklubber i hele Europa inkl. flere danske.

Rationalet bag PRP er at blodplader er det ’første’ som kommer frem til et vævsskadet område, og at disse blodplader spiller en afgørende rolle i helingsprocessen.

Konkret så er PRP een ca. to spiseske stor blodprøve der placeres i en centrifuge i ca. 10 minutter. Maskinen adskiller blodet i dens mange dele. Blodpladerigt plasma kan derefter opsamles og behandles. Det vil sige, at den lille mængde blod der er taget ud koges ned til ca. en te-ske hvorefter koncentrationen leveres retur til det skadede område af enten musklen, blødt væv, sene eller ledbånd.

Hvad er actovegin?

Actovegin blev allerede fundet i 1960’erne og teorien byggede på, at actovegin gennem et aminosyrerig kalveserum (blod fra kalve under 8 måneder) hjalp musklerne med at optage glykose til muskelcellerne.

Læs min artikel i Sport executive – kalveblod i kanylen er da helt naturlig
Da actovegin er deproteiniseret betyder det at blodet ikke indeholder protein, vækstfaktorer eller hormonlignende stoffer.

Actovegin indeholder derimod elektrolytter, aminosyrer, samt kulhydrat- og fedt komponenter, som tilsammen hjælper musklen med at optage glukose og oxygen hurtigere, og dermed reducerer helingsperioden af en vævsskade.
Kalveblodet er underlagt højeste myndighedskontrol for at sikre at der ikke noget galt med blodet.
Skærmbillede 2013-05-04 kl. 00.32.02
På FMS konference talte folk om reducerede skadesperioder op til 70% (2/3) af en normal helingsperioden


Koblingen
Med Tyler Hamiltons bog i hånden kunne jeg jo ikke lade være med at koble professionelle fodboldklubbers brug af Actovegin og PRP sammen med cykelryttere brug af forbudte stoffer. Men det ikke kun i cykelverden at der bliver brugt kontroversielle præparater til at reducere muskelfatique.
Ifølge rygterne stammede kun 30% af blodposerne i den såkaldte Operacion Puerto sag fra cykelryttere. Det vil dog ikke komme bag på nogen hvis fodboldspillere er involverede i kontroversielle behandlingsmetoder.
”faktaboks” Historisk set er der mange fortilfælde for dopinglignende stoffer i fodbold. I 1950’erne og 60’erne sagde daværende Manchester United spiller Harry Gregg i et BBC-interview at han tog stimulerende amfetamin før hver kamp. Gregg hævdede også, at der var andre stoffer der blev taget i andre klubber på det tidspunkt.

Efter VM i Vesttyskland 1954 mistænkte Ungarns store stjerne Ferenc Puskas (Real Madrid 1958-66) tyskerne for doping efter en finale. En finale der er kendt som Miraklet i Bern, hvor vesttyskerne overraskende vandt efter at have været bagud 0-2 i pausen. Efter kampen blev der fundet nåle og sprøjter med amfetamin i omklædningsrum. Men dengang blev der ikke gennemført nogen former for dopingtest og der var heller ingen klar dopinglovgivning på daværende tidspunkt. Så episoden blev fortiet.

Den tidligere Manchester United- og engelske kaptajn Gary Neville skrev også i sin selvbiografi at der var “trængsel” i det engelske omklædningsrummet før VM-kampen i 1998 mod Argentina for at modtage mystiske injektioner fra den fransk læge, Dr. Rougier,  ansat af Glenn Hoddle. Rygtet havde spredt blandt spillerne, at han kunne give dem et energiboost.”
“derudover så går der rygter om at Ajax benyttede doping da de vandt Champions League over Juventus i 1996” http://nos.nl/video/509274-juventus-versloeg-ajax-met-epo.html

Jeg slugte næste hele Tyler Hamiltons bog i flyveren, og glædede mig dobbelt så meget til FMS konferencens første session.

Hvorfor fungere Actovegin og PRP godt sammen?
Ift. Dr. Hans-Wilhelm Muller-Wohlfahr forklarede han under FMS konferencen, at Actovegin gives så akut som muligt, og gentages derefter 2-4 gange med 2 dages mellemrum.
Skærmbillede 2013-05-12 kl. 16.27.27_D305991-2

En akut insprøjtning vil sige, at hvis der skete en skade på banen, så ville Dr. Wohlfahr tage spilleren direkte med ned i omklædningsrummet og give spilleren Actovegin intravenøst med det sammen inden at spilleren kunne nå i bad.
Grunden til dette var i følge Dr. Wohlfahr at han ville undgå en øgede muskeltonus i det skade område. En typisk reaktion fra en skadet muskel vil normalt være, at musklen kontrahere sig sammen for at beskytte sig selv. Det vil resultere i at der ikke kan komme blod til området, hvilket så igen vil forstyrre musklens metabolisme. For at forhindre der sker mindst mulig forstyrrelse i musklen gives Actovegin med det samme. Klinisk kan man så observere en mindre muskeltonus og bedre blodcirkulation. Rent praktisk gives injektionen ved at der palpereres frem til musklens skadesudspring og så gives injektionen enten en tommeltotsbredde proximalt eller distalt fra området.

Den manglende evidens
Dr. Wohlfahr medgiver at der er manglende evidens for brugen af Actovegin, men at hans kliniske erfaring er enestående. I 1990’erne prøvede Dr. Wohlfahr at bevise den kliniske effekt og tilbød at lave et videnskabeligt forsøg med Actovegin. Myndighedernes svar var, at det var uetisk at lave forsøg med kalveblod i menneskelige muskelfibre, og derfor blev det ikke til noget. Nu har dr. Wohlfahr for travlt til at lave forsøg, og som han siger, så er han heller ikke uddannet i at lave videnskabelig kontrollerede laboratorieforsøg, men han vil være glad for hvis andre kunne lave forsøgene og bevise Actovegins effekt. Dr. Wohlfahr  fortalte, at hans klienter aldrig havde oplevet nogle bivirkninger ved brugen af Actovegin.
Skærmbillede 2013-05-09 kl. 22.32.35Skærmbillede 2013-05-11 kl. 17.49.50_D306059
Research
Efter en længere søgning i den medicinske database Pubmed fandt jeg ud af, at anvendelsen af  PRP blev brugt første gang i 1987 af m. Ferrari et al., i forbindelse med en åben hjerteoperation for at undgå overdreven transfusion af blod. Navnet M. Ferrari satte mig igen til at bladre i Tyler Hamiltons bog. Lance Armstrong arbejdede tæt sammen med Michelle Ferrari over det meste af hans karriere”. Om det er et tilfældigt link mellem den tidlige brug af PRP, og udviklingen af bloddoping forbliver uvis.
De første forsøg lavet med PRP-effekt er lavet på dyr. Et af forsøgene er eksempelvis lavet på lægmusklen (m. gastrocnemius) af en kalv. Forsøget var opdelt i to grupper, en læg der modtog PRP-injektioner, og en kontrolgruppe der ikke modtog indsprøjtningerne. Forsøgene  viste at PRP indsprøjtninger havde en forbedrende opheling i både blødt væv, sener, muskler og knogler. Resultaterne fra dyreforsøgene har medført en udbredt brug af PRP til behandling af en række tilstande, herunder akutte og kroniske sener og muskler.
Dr. van Osch  et al. har siden hen konkluderet i et RCT studie, at PRP brugt i kombination med kirurgi vil kunne reducere helingstiden efter operationen.

Derudover har Mishra et al. fundet lovende resultater i PRP-behandling anvendt til kroniske senebetændelser, såsom lateral epicondylitis (tennisalbue) og Achilles tendinose (Mishra et al,The American Journal of Sports Medicine, 2006).

Men i modsætning til ovenstående positive resultater,  har en nylig undersøgelse i Journal of American Medical Association fundet, at der ikke var nogen fordele ved at bruge PRP-injektioner sammenlignet med saltvand (placebo) i behandling af Achilles tendinosis.

Derfor er evidensen stadig meget sparsom og mangelfuld i de publicerede studier. Men tilhængerne mener, at fordi PRP er skabt ud fra ens eget blod, så anses behandlingsmetoden med en lav risiko. Andre eksperter såsom Nicola Mafulli mener dog, at man ofte ser PRP brugt i alarmerende store mængder og fordi vi ikke besidder den fulde indsigt om konsekvenserne af PRP skal vi være varsomme med at bruge metoden.

Er PRP doping
!Faktaboks:” Actovegin og PRP står ikke anført på WADA dopingliste, da det i modsætning til bloddoping ikke er hensigten at øge antallet røde blodceller og hæmotokrittallet, med derimod reducere helingstid”.

PRP indeholder vækstfaktorer og peptider (små proteiner), hvoraf et af dem er TB-4. På WADAs §2-5 liste over forbudte præparater står peptider, vækstfaktorer og beslægtede stoffer som forbudte,  mens TB-4 og relaterede peptider  ikke står nævnt på listen. Derfor er der gråzone om hvad der er lovligt, og hvad der er ulovligt. I øjeblikket ingen data der tyder på, at PRP er et præstationsfremmende stof.
Skærmbillede 2013-05-12 kl. 17.00.38
Heller ikke Actovegin er forbudt, selvom den Den Internationale Olympiske Komité satte Actovegin på den forbudte liste i december 2000. To måneder senere måtte de ophævede de den igen, fordi der ikke var noget bevis for at Actovegin havde en  præstationsfremmende effekt. Actovegin er dog stadig ulovlig i USA og en række andre nationer.
Senest (2011) har WADA udstedt en særlig vejledning om Actovegin hvor omfanget af intravenøs injektion ikke må overstige 50 ml, og yderligere serielle injektioner skal være mindst 6 timer fra hinanden. Om det skyldes sikkerhedsmæssige forstaltninger, eller om der er en mistanke om Actovegin kan være præstationsfremmende er der ikke klarhed over endnu.
Fanget
Da Tyler Hamilton i 2006 blev testet positiv for doping og myndigheder forbandt ham til den såkaldte Operacion Puerto sag viste det sig at der på ’dopinglægen’ Eufemiano Fuentes kontor i Madrid lå ikke mindre end 105 forbudte medicinelle produkter, hvor af bare to af dem var Actovegin og EPO.
Med de mange forskellige produkter tyder alt på, at selv bittesmå men hyppige injektioner kan have en stor præstationsfremmende effekt. Her tænker jeg på koblingen til Alberto Contadors på bøf-sag, hvor der blev fundet et pictogram spor af Clenbuterol i Contadors blod. Om hvordan Clenbuterol er kommet ind i Contador må være til stadig uvis, men at størrelsen af Clenbuterol fundet viser, at selv små mængder kan udrette store forskelle for atleter – så fald, at små doser af Clenbuterol er indtaget med vilje.
Konklusion
Gennem klinisk erfaring har PRP og Actovegin været benyttede med lovende resultater i over 20 år. Beklageligvis viser de fleste studier til dato, at virkningen er minimal. Derfor kræver dette område også en større belysning end hvad litteraturern har kunne dokumentere indtil videre.

Uafhængig artikel.
Jeg har ingen interesse eller intention om at tale for eller imod brugen af PRP og Actovegin. Samtidig kan alle udsagn hurtig googles ellers findes i nedenstående litteratur.

Hvad er fremtidens doping?
Allerede nu bliver der forsket meget i at kortlægge forskellige geners interaktion med hinanden til fordel for en række invaliderende sygdomme. Som så meget andet, så kan denne gode forskning misbruges af atleter og den kan være utrolig svær at spore. På billedet kan man se et museforsøg der har fået indsprøjtet rAAV6-protein. Det man kan se er, at det grønne net omkring muskelfibrene. “Eksperterne” mener, at det allerede bruges af dopingsyndere
Skærmbillede 2013-08-31 kl. 14.47.26

Referencer

Artikler:
blodspinning-hjaelper-tottenham-stjerne—og-danske-atleter
A promising treatment for athlelets, in blood
FCK står ikke alene: Blodspinning er udbredt i Superligaen
Gary Neville reveals bizarre England methods under Glenn Hoddle
Under the Needle, but Above Suspicion?

Et par studier:
The Systemic Effects of Platelet-Rich Plasma Injection
Platelet-rich plasma (PRP) injections as an effective treatment for early osteoarthritis
Autologous platelet-rich plasma: a revolution in soft tissue sports injury management?
Platelet-rich plasma: any substance into it?
Tendon healing and platelet-rich plasma therapies.
No effect of intravenous Actovegin® on peak aerobic capacity.
Platelet-rich fibrin: Evolution of a second-generation platelet concentrate
Muscle injuries and PRP: what does the science say?
Platelet rich plasma therapies for sports muscle injuries: any evidence behind clinical practice?
A new technique for hemodilution, preparation of autologous platelet-rich plasma and intraoperative blood salvage in cardiac surgery.
Platelet rich plasma therapies for sports muscle injuries: any evidence behind clinical practice?
Efficacy of autologous platelet-rich plasma use for orthopaedic indications: a meta-analysis
Treatment of Chronic Elbow Tendinosis With Buffered Platelet-Rich Plasma
Platelet-Rich Plasma Releasate Inhibits Inflammatory Processes in Osteoarthritic Chondrocytes
IOC consensus paper on the use of platelet-rich plasma in sports medicine.
Our experience on Actovegin, is it cutting edge?
Sports medicine applications of platelet rich plasma
Platelet-rich plasma in muscle healing.
Platelet Rich Placebo? Evidence for Platelet Rich Plasma in the Treatment of Tendinopathy and Augmentation of Tendon Repair 
Skærmbillede 2013-05-10 kl. 21.58.31
Skærmbillede 2013-05-10 kl. 22.13.01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s