Football Medicine and strategies conference

Football Medicine and Strategies 2013 på Wembley

Skærmbillede 2013-05-11 kl. 17.49.50

 

På konferencen sidste dag var FMS2013 flyttet ud på det legendariske fodboldstadion Wembley.

 

IMG_2106IMG_1469Skærmbillede 2013-06-17 kl. 13.46.24


Session 1 

IMG_1487Den første session handlede om test af spillernes blod. Forelæsningen blev afholdt af AC Milans G. Banfi og under forelæsningen kunne jeg se at jeg havde samme ur-smag som Roy Hodgeson. Næsten identisk.

Banfi talte et meget lægeteknisk sprog, som jeg ikke forstod så meget af. Men det handlede om kroppens leukocytniveau og testosteron Cortisol-raten (FTCR) ift. en atlets metabolske reaktion på overtræning (kender jeg en ekspert, så er en gæsteblogger mere en velkommen til skrive).Skærmbillede 2013-06-17 kl. 13.44.42

Fatique defineres som ”an acute impairment of performance that includes both an increase in the perceiced effort necessary to exert a desired force/power and eventual instability to produce this force/power”.Skærmbillede 2013-05-12 kl. 22.05.13

Jeg kunne bedre følge med i Roberto Sassi, Juventus fysiske træner,  (tidl. Chelsea, Moskva, Sampdoria m.fl) foredrag hvor der blev talt om relationen mellem training stress/

 

stimulus og recovery time, og om akut og kronisk fatique. En af hans pointer var, at de fleste klubber er gået over til en model om at al træning skal foregå med bold (og gerne i små områder f.eks. 4 mod 4 på en lille Fig. Abane). Dette gør at spillerne til træning løber mange kilometer i high-intensitet zonen ift. hvad der sker til en kamp, og det kan give et negativt outcome ift. spillerens træthed (fatique).

 

Skærmbillede 2013-05-12 kl. 20.13.47Fig. A fortæller noget af den træningsload fodboldspiller skal kunne yde. I sæsonen 2007 til 2009 havde Celtic 32 spiller. De skulle i alt spille 123 klub kampe (utroligt at det ikke blev til flere kampe for Thomas Graversen). Dertil kommer landskampe, slutrunder, venskabskampe, træninger. Med så meget aktivitet på programmet, er det derfor vigtig at spillerne får de bedste forudsætninger for at restituerer.

Session 2

Denne gang var det vores danske sportmedicinske Godfather, Jens Bangsbo, som talte om Fatigue as a risk factor for injuries.

Skærmbillede 2013-06-17 kl. 13.45.22

Jens Bangsbo talte bla. om midlertidig fatique som indtræder midlertidig under kampen, hvilket forhøjer risikoen for skader. Derfor kunne man ofte opleve en indskifter blive ramt af midlertidig fatique, som om han burde være frisk.

Faktaboks “Studier har vist at der sker færre skader under de første 15 minutter. Efter det første kvarter, er det så haserne som er mest udsatte, da der ofte er ubalance mellem styrken af m. Quadriceps og hamstrings hos fodboldspillere”.

Hvorfor er fatique så vigtig. Jan Esktrand fortalte om et studie fra 2004 der ville se på ’underperformed’ til VM 2002. Spillerne der underperfomed havde spillet 12,5 kamp 10 uger op til VM hvilket  gjorde, at spilleren havde udviklet en så stor mængde fatique, at han ikke være i stand til at præsterer under VM.
Dette studie har været medvirkende til beslutningen om at nationale europæiske fodboldsæsonen skal afslutte omkring 2. weekend i maj.

Faktabokse

Faktaboks; Dupont et. Al (2010) vidst, at der 6,2 x højere risiko for at blive skadet, hvis en fodboldspiller spiller to kampe om ugen frem for en.

Faktaboks; Det kræver ofte op til 72 timer at returnere til sine normalværdier i dehydration, glycogen, depletion, inflammation, efter en fodboldkamp. Disse studier er vigtige ift. til planlægningen af store turneringer hvor der er mange kampe efter hinanden.

Faktaboks; Kampreleterede fatique og recovery time skyldes en sammenhæng mellem eccentric faktorer (match resultat, modstanderens styrke, kamplokaliteten, underlaget (græstype)) og intrinsic faktorer (træningstatus, alder, køn, muskelfibre evt.)

G. Zola, T, Poyey, Kommentator, Roy Hodgeson, Peter Brukner
G. Zola, T, Poyey, Kommentator, Roy Hodgeson, Peter Brukner
Gus Poyet, Gianfranco Zola, Roy Hodgson, Jiri D & leading sports physicians
Gus Poyet, Gianfranco Zola, Roy Hodgson, Jiri D & leading sports physicians

Skærmbillede 2013-05-12 kl. 22.06.00Skærmbillede 2013-04-28 kl. 15.44.59

Skærmbillede 2013-06-17 kl. 13.44.52 Skærmbillede 2013-06-17 kl. 13.45.03 Skærmbillede 2013-06-17 kl. 13.45.30 Skærmbillede 2013-06-17 kl. 13.46.00
Referencer
Træning i sand
Effect of training surface on acute physiological responses after interval training.
Effect of surface-specific training on 20 m sprint performance on sand and grass surfaces

3 uger efter mit og G. Zola besøg på Wembley spillede Watford sig i finalen om en oprykningsplads til Premier League efter den vildeste afslutning på en fodboldkamp jeg længe har set.

 

 

1 thought on “Football Medicine and Strategies 2013 på Wembley”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s