Inspiration

Mont Ventoux Contador vs. Froome. Hvor hurtigt tror du de kører opstigningen idag?

Som Dennis Ritter ville have startet ud, så er der altid et franske ordsprog der passer på Tour De France, og som kunne hedde ‘Et godt måltid skal starte med sulten’ (bon repas doit commencer par la faim). Og jeg har virkelig glæder mig til idag. Dagen startede med 60 km. cykling sammen med Michel Kröger, som optakt til dagens Tour de France etape.

I dag møder Touren Mont Ventoux, et af de mest berømte bjerge. Bjerget er kendt som det skaldede bjerg der har gjort ondt på utallige ryttere. Jeg husker specielt en etape hvor Marco Pantani blev sat flere gange, men hvor han hele tiden kom retur og endda angreb og vandt (grunden til Marco Pantani vandvids togter på den etape står beskrevet i Tyler hamiltons bog ‘The Secret Race’, som virkelig er værd at læse).

Den etape var omkring 2000, hvor jeg som teenageknægt stadig troede på at disse supermænd kun kørte på vand og brød (Paniagua). Men ligemeget hvad, og hvad de har taget, så står både forhenværende og nuværende cykelryttere som nogle af de sejeste atleter der findes.

Rekorden

Rekorden for at kører Mount Ventoux i Tour de France tilhører Marco Pantani, da han i 1994 kørte opstigningen på 46:00. Iben Mayo har dog præsterede at gøre det på 45.47 under  Criterium Du Dauphine i 2000.

I nyere tid tilhører TDF top tiderne fra hhv. 2000, 2002 og 2009 hører til Pantani & Armstrong (49:01), Armstrong (48:33), og Schleck & Contador (48:57). Sidstnævnte tid er jo spændende på dagens etape, da Contador nok skal kører sit livs etape hvis han skal indhente tid på Chris Froome.

Skærmbillede 2013-07-14 kl. 11.56.03

Jeg læste i dagens avis, at hvis Chris Froome kører Mount Ventoux baserede på hans tider fra 8 etape, så vil han klarer opstigningen i en tid på 48:45. Altså 12 sekunder hurtigere en Contadors tid fra 2009.

Mount Ventoux

Hjemme i mit køkken har jeg en artikel fra Weekendavisen hængende fra 26. februar 2004 som blev skrevet i forbindelse med piraten Marco Pantani død. Overskriften hedder de faldende og beskriver de cykelryttere som er enten døde på cyklen eller i forbindelse med det at leve som cykelrytter.

foto-2

Mount Ventoux bliver flere gange nævnt som det bjerg der har fået flest til at i kapitulere. I 1955 kollapsede 10-15 rytter på vej op, og den franske rytter Jean Mallejac måtte genoplives på stedet. I 1967 døde engelske Tom Simpson på Mount Ventoux, obduktion vidste en blanding af amfetamin og cognac som buldrende i blodet og havde drevet hans krop langt ud over dens ydeevne. Tom Simpson, som Marco Pantani, en alt-eller-intet rytter, som pga. af sit vilde begær af at komme først, simpelthen kogte tør i solen.

Pga. dødsfaldet vendte Touren først tilbage til Mount Ventoux i 1970, Eddy Merckx var den første på toppen. Men da han passerede mindesmærket for Tom Simpson, standsede han sin gule førertrøje op, og slår korset tegn for sit bryst.

Den handling blev i cykelmiljøet taget imod med ærefrygt. Og mon ikke Jørgen Leth vil beskrive denne handling mindst et par gange i løbet af dagen, men Rolf er i gang med at tage sine egne tider på afstanden mellem rytterne.

Hvad der kommer til at ske på dagens etape det ved vi først selv senere på dagen. Rytterne skal jeg lige igennem 200 km. før de rammer Mont Ventoux.

Men mon ikke vinder tiden bliver en del langsommere end tidligere pga. det ‘rene’ felt som kører i touren i år.

1 thought on “Mont Ventoux Contador vs. Froome. Hvor hurtigt tror du de kører opstigningen idag?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s