Inspiration

Hvad koster en ukampdygtig spiller vs. ansæt en god fysioterapeut til ordentlig forhold

Perspektivering – C. Ronaldo er for dyr til at have skadet. 

Det kan være dyrt for en fodboldklub at have deres spillere skadet. Eksempelvis havde Premier League klubberne i sæsonen 12/13 en skadesratio pr. hold svarende til gennemsnit 940 dage hvor en spiller var fraværende.

Skærmbillede 2014-04-11 kl. 18.15.01I en tid, hvor den gennemsnitlige løn for en top fodboldspiller i England er anslået til omkring £ 30,000 per uge, kan det være en dyr fornøjelse at have sine spiller skadet.

Lad os antage at en spiller som Christiano Ronaldo i Real Madrid – som ifølge rygter tjener op mod 150 mio. årligt – bliver skadet i 3 mdr.. Ud af en sæson der varer fra august til maj, altså i 9-10 mdr. Det vil betyde at Ronaldos skade koster Real Madrid ca. 15 mio. om måneden.

Ovenstående case understreger betydningen af- og fokusset for ​forebyggelse og behandling af skadede spillere ikke kun øger et holds chance for succes betydeligt, men at skadesforebyggelse har en stor økonomisk betydning.

Skader afstedkaster således en negativ cirkulær synergieffekt idet fodboldspilleres sygefravær kan have en betydelig indflydelse på resultater både i tabellen og i de europæiske kampe.

Hvad koster en ukampdygtig spiller vs. ansæt en god fysioterapeut til ordentlig forhold

Skærmbillede 2014-04-11 kl. 19.09.41Hvis det er så dyrt at have en spiller skade hvorfor er budget til at ansætte dygtige fysioterapeuter ikke større i en lang række klubber. I Barcelona har de givet 1,5% af budget til den medicinske afdeling hvilket gør at de kan have en række fysioterapeut, kiropraktorer ansæt.

Skærmbillede 2014-04-11 kl. 19.09.28Men i forhold til at Barcelona lønudgifter ligger på 50% af budget, så kan 1,5% godt virke ekstremt lidt når man tænker på at der er en sammenhæng mellem skader og succes.

 

 

”faktaboks: En UEFA’s forskergruppe (Markus Walden et all 2013) har i perioden 2001 til 2012 fuldt 155  Champions League hold. På de 11 år registrerede de 7792 skader fordelt på 1.026.104 timer, hvilket svarede til en skadesrate på 7,7 skader / pr. 1000 fodboldaktiv time.
Hos 27 af Champions League klubberne (fordelt på ti nationer) havde klubberne indrapporterede skadesrelaterede fravær hos 1743 spillere. Det studie viste, at man på et hold af 25 spillere kunne forvente ca. 18 muskel-, 8-9 ligament skader pr. sæson. Derudover har andre studier vist at skadesrisikoen stiger med 6,2 gang hos spillere der spiller to kampe på en uge sammenlignet med de spillere der kun har spillet en kamp pr. uge”

Skærmbillede 2013-11-07 kl. 01.28.04
Din fysioterapeut er ikke kun til din service, det er en vigtig relation

Fodbold verdens mest populære sport

Fodbold er den mest populære sportsgren I verden (Ochard, J., 2013) og med 265 mio. active fodboldspiller verden over (2006, FIFA optælling fra 2007) tegner fodboldspillere sig for en stor del af det generelle skadesbillede blandt verdens sportsatleter.

Ifølge Dansk institut for Sports Studier har 46% af børn under 15 år fornyeligt spillet fodbold. Heraf vil en stor andel opleve en skade i løbet i sæsonen. En lille andel af disse vil komme i kontakt med sundhedsprofessionelle enten på hospital eller hos læger, fysioterapeuter eller kiropraktorer. Sportskader udgør derfor ikke kun en høj økonomisk byrde for den enkelte, men også for de involverde klubber og for hele samfundet.

Hvis vi kunne reducere skadesraten med bare et par %, så ville vi kunne påvirke millioner af mennesker over hele verden, reducere hospitalsudgifter, lægeudgifter, sygefravær og fjerne den almene frygt og angst for at en ny skade skal opstå.

Skærmbillede 2014-04-11 kl. 18.12.32

Men vigtigst af alt i Fodboldens verden, så viser et studie (Ekstrand, et al. 2013), at der var en klar sammenhæng mellem holdenes placering i tabellen og om spillerne var skadesfrie og til rådighed for træneren i så mange kampe som muligt under sæsonen.

Og den bedste måde for en træner at holde sine spillere skadesfri på er ved at have succes med holdet.

I et studie fra det svenske landshold, som man havde overværede i en 6-årig periode, der var skadensraten højere når holdet havde tabt sammenlignet med kampe der blev vundet.

“Budskabet: Der er en sammenhængen mellem skader og succes.”

Skærmbillede 2014-04-11 kl. 19.05.30

@Zlatan Ibrahimovic

”Det må ikke være let for en læge, da han både har presset fra klubben, spilleren vs. sin faglighed for at få spilleren til at spille, selvom det i sidste ende er lægens vigtigste job at beskytte spilleren”

Uddybbende forklaringer

 • Dataerne var samlet gennem (UCL) UEFA Champions leagues og blev registrerede af en kontaktperson fra de involverede CHL klubber. Registeringen blev foretaget af den medicinske stab og blev sendt ind til UEFA en gang om måneden. Indregisteringen indeholdt information af diagnose og omstændigheder omkring skaden.
 • En registrerede skade var definerede som noget fysisk påført på en spiller, som førte til at den pågældende spiller ikke var i stand til at deltage eller gennemføre en fodboldtræning eller kamp.
 1. Skadehyppigheden blev udtrykt som antallet af skader af 1000 times fodboldtræning og kamp.
 2. Skadesbyrden blev beregnet som skadesfrekvensen x dages fravær pr skade)
 • Resultaterne i CHL-studet var at der total var at der på 11 år var 7792 skader (fordelt på 3395 skader til træning og 4397 skader til kampe) gennem 1.026.104 timers fodbold. Hvilket betyder at spillerne i snit kun var kampdygtige 77% af tiden til træning og 86% til kampe.

Skærmbillede 2014-04-11 kl. 22.57.35 Skærmbillede 2014-04-11 kl. 22.57.29

Konklusion

Resultaterne understreger betydningen af at opbygge en kultur for ​​forebyggende træning i fodboldklubber hvis vi gerne vil have medaljer og pokaler.

A Skærmbillede 2013-11-07 kl. 01.27.48

 

3 thoughts on “Hvad koster en ukampdygtig spiller vs. ansæt en god fysioterapeut til ordentlig forhold”

 1. I do trust all the ideas you have introduced on your post.
  They’re really convincing and will definitely work.
  Still, the posts are very short for novices. May just you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

 2. Meget tankevækkende artikel. Vildt så stort potentiale skadeforebyggelse kan have for fodboldspiller, men hvad med alle andre brancher hvor en fysioterapeut kunne være relevant. Mon ikke det også drejer sig om at fysioterapi bliver mere anerkendt, og at det accepteres at mange fysioterapeuter ved meget om behandling af kroppen. Læger ved sjældent hvad en fysioterapeut egentlig gør og kan med sin viden. Dette er da også berettiget, da der er forskel på hvordan de enkelte terapeuter behandler – altså ift de mange forskellige kurser, manuelle teknikker, massage osv. Og med det store udbud af fx fysioterapeut Aalborg og de mange forskellige klinikker som vejgaard-fysioterapeut.dk i Vejgaard så er der god grund til at man har valgt at lave en ny kandidat uddannelse på Aalborg Universitet, tænker jeg. At samle viden, manuelle teknikker og behandling i et regi i stedet for 500 forskellige kurser er måske ikke så dumt. Tak for den gennemarbejdede artikel om fodbold, de store summer penge og potentialet for fysioterapeuter med behandling og forebyggelse:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s