Inspiration

Azarenka Wimbeldon skade

Jeg har længe gerne ville kunne forstå hvad der kunne få Victoria Azarenka (eller hendes physio/sportsmedicine) til at fortsætte kampen. Målet med dette indlæg er at skabe  debat omkring håndtering af den akutte vævsskade, smerte og det etiske aspekt af ikke at måtte hjælpe en skadet atlet.

Hvad ser jeg i klippen ovenover:
1. En tennisserv, vrid i venstre knæ, øjeblikkelig smerte, skrigende og liggende på Wimbledons Center Court
2. Efterfulgt af et minut-ish, hvor hun bliver beroligende af en dame og mand i jakkesæt, Azarenka ender med at sidde op (klippet slutter)

3. Derefter (ikke på vidoen) – tilbagevenden til at spille kampen færdig og vinder
4. Beslutningen at trække sig ud af hendes næste kamp efter 48 timer.

Hvad tænker vi om skaden (klinisk ræsonnering / mønster genkendelse). De først 60 sekunder-ish så vi at….

1. Der sker et vrid og et stræk af venstre knæ mediale side. Azarenka skriger højlydt pga måske; Valgus overload-traume eller højre bens adduktorloge, som i et kort øjeblik udsættes for stort stræk og når over den nociceptive tærskelværdi?

 • 1. angst (psykisk komponent; oplevelse, erkendelse og panik af briste wimbledon vinder chancer, tild. erfaringer (hvis hun har slået knæet før), følelser) (som lorimer Moseley i clinical sport medicine “pain is an unpleasent sensory and emotional experience that is felt in the body and motivates us to do something to escape it”).
 • 2. mekanisk komponent ved at nociceptivt/høj-tærskel A-delta fibre-something nociception aktiveres. En smerte som burde stoppe / beskytte os fra at konkurrere.

(efter video) Indenfor 3-4 minutter kunne Azarenka stå stående og halte omkring.

Efter 5-10 min senere kunne hun spille tennis igen (omend lidt forsigtigt).

Hvad skete der?

Er det muligt at rejse sig efter få minutter hvis der er sket en vævsskade med akut inflammation (fx ved MCL/ACL)??

Hvad kan dæmpe smerte? Fight and flight mekanismer hvor adrenalinen forårsager en stigning i niveauet af cortison, endorfines og som gør Azarenka inhiberer / glemmer denne smerte i kampens hede??

Hvad kan der ske ved at ignorere skaden og spille videre?

Åbenlyst, skaden bliver værre, længere pause, risiko for aldrig at ramme topniveau igen.

En ligamentskade kan deles op i tre grader

 • 1. grad: smerte uden løshed og ligamentstop
 • 2. grad: Smerte + løshed og ligamentstop
 • 3. grad: ingen smerte og intet ligamentstop.

Lad os antage at der skete enten MCL, Menisk og ACL ruptur.

Skærmbillede 2013-09-10 kl. 20.35.46

Vores akutte test for ACL kan være lachmann (inden for 30-120 sekunder) før hævelsen kommer. Kliniske test vil være smerte (-/+ afhængig af ruptur grad, samt hævelse). Man ville måske også have hørt et smæld hvor imod en menisk ville føles som en løsning af knæet og derud ville hævelsen først opstå efterfølgende.

Skærmbillede 2013-10-08 kl. 23.57.15

Så måske kunne man forestille sig at Azarenka skade var en grad 3 ligament skade (pga fuld ROM og ingen smerte) samtidig med medial meniskskade som ikke gav smerte.

Før vi giver Azarenka lov til at spille videre skal vi være opmærksomme på bruskskade (subcondral) hvilken kan betyde, at Azarenka ikke burde vride eller hoppe foreløbig.

Skærmbillede 2013-10-08 kl. 23.57.46

Skærmbillede 2013-10-08 kl. 23.56.43 Skærmbillede 2013-10-08 kl. 23.58.27

Rehabilitering må planlægges under hensyntagen til den svageste/langsomste reagerende struktur.

Skærmbillede 2014-06-23 kl. 18.30.59

 

16 thoughts on “Azarenka Wimbeldon skade”

 1. Hej Andreas
  Rigtig godt indlæg. Så vidt jeg husker er nociceptorer de langsomme C fibre. Årsagen til hun kan spille videre findes efter min mening i den biopsykosociale smertemodel som Lorimer Moseley og David Buttler bedst beskriver. Jeg har skrevet et kritisk indlæg omkring Rygdag på Glostrup Hospital hvor kroniske smerte patienter blev præsenteret for den forældede tankegang at smerter kommer fra kroppen og ikke er en forsvarsmekanisme produceret af vores hjerne. Jeg gennemgår den biopsykosociale model her hvis man er interesseret i at fordybe sig lidt http://simonkirkegaard.dk/rygdag-pa-glostrup-hospital-del-2/

  1. Du rammer hovedet på sømmet. Ville ønske min basisviden i smerteteori var større. Kæmper for at at få den op. Jeg har prøvet at læse om nociception på alle mulige blogs som nedenstående, men har ikke lige kunne finde min basisviden der siger at nociceptorer kun er langsomme C fibre (men lær mig endelig om det). Men spørgsmålet her tænker jeg; skal vi tillade folk spille videre selvom deres smerte er væk?

   Har lige læst din blogindlæg for 4-5 gang, det giver hver eneste gang en ny dimension, du har så meget fat i den lange spændende ende.

   http://videnomsmerter.wordpress.com/2013/10/01/smerte-og-vaevsskade/
   http://videnomsmerter.wordpress.com/2012/10/02/hvornar-er-en-nociceptor-nociceptiv/
   http://videnomsmerter.wordpress.com/2012/04/01/kan-man-vaere-sindssyg-i-knaeet/
   http://www.bboyscience.com/nociception/
   http://neurophenomenology.wordpress.com/2013/09/25/is-pain-where-you-feel-it-in-the-body-or-in-the-brain-neurophenomenology-and-the-spatial-aspect-of-nociception/?utm_source=buffer&utm_campaign=Buffer&utm_content=bufferf2b08&utm_medium=twitter

   1. Hej Andreas
    Jeg ville faktisk købe/låne enten explain pain af Lorimer Moseley eller Smerter (baggrund evidens behandling) af Troels Staehelin Jensen, Jørgen B. Dahl og Lars Arendt-Nielsen. Er lige gået i gang med den men den starter rigtig godt. Derudover så ville jeg se de videoklip jeg har liggende på min hjemmeside http://www.simonkirkegaard.dk de er alle rigtig gode og informative efter min mening

 2. det er en komplikaseret størrelse, men set i bagspejlet kan der ikke have været den store skade henholdsvis MCL, Menisk og ACL ruptur. da V A var tilbage efter 1 måned i tunering så hun har sikkert holdt 1 eller 2 ugers pause, en af de vigtigste faktore må være at høre de fund idrætsudøveren selv beretter især en spiller der tidligere har oplevet større skader, samtidigt trak hun sig måske pga af risiko for yderligere skader/komplikationer i forhold til de ødemer traumet sikker har frembragt og derefter nedsat nociceptivt.

  men alt i alt vil det være svært at vurdere og ofte afhænge af idrætsudøveren

  1. Helt præcis. Komplikaseret størrelse, som vi kun kan gætte os frem til, når vi ikke har indsigt. Som fysioterapeut til mange turneringer, så har jeg ofte sendt folk tilbage i kamp, når de selv sagde god for det, men ofte med skærpet opsyn/fokus fra min side, men reelt, så krydser jeg jo bare fingrer for at der ikke sker mere. Og hvis udøveren selv siger han kan spille, så har jeg lagt ansvaret fra mig. De akutte idrætstraumer er bare komplekse – og vi skal satme være sikre i vores sag, hvis vi skal hive en spiller ud af en Wimbledon turnering, hvis hun selv mener hun kan spille.

 3. Nu så jeg ikke interviewet færdigt. Dog undre det mig at man ved et så stort arrangement ikke har en fysioterapeut til rådighed ved sådanne lejligheder. Det ville jo i hvert fald give en sikkerhedsbuffer ift. om det ville være forsvarligt eller ej (etisk korrekt). De to officials virker totalt handlingslammede og får Wimbledon organisationen til at virker komplet amatøragtig, det mest håbløse er da at de kun formår at hente et håndklæde. I andre sportsgrene af den kaliber er der sundshedspersonale asap i situationer som denne!

  Godt og spændende indlæg !

  1. Helt enig! Jeg er dog ikke inden i tennisverden, så tør ikke sige hvordan det fungere. Det kunne være fedt, hvis der var nogle træner/physio eller andre inden for tennis-elitefeltet der kunne bidrage med den indsigt. For virker helt håblåst, tak for den vinkel, havde jeg ikke lige set.

 4. Grunden til, hun ikke får hjælp af eksempelvis en fysioterapeut på banen, er faktisk, at spillerne ikke må få hjælp i sådanne situationer, hvis de vil fortsætte! De må evt. vente til sidebytte, inden en sundhedsfaglig må kigge på skaden.

  1. fedt med svar, Lars. Er det sådan i alle tennisturneringer eller kun Wimbledon?
   Tænke nok at der var regler: mon reglen er lavet for at beskytte reelt skade spillere eller er den der for dem som vil kunne finde på at udnytte situation og få behandling/råd/hvile til fokus inden de afgørende bolde.

  2. God pointe, dog burde der vel egentlig kigges på regelsættet så Det kan vel ikke anses som hjælp at få vurderet om man er i stand til at fortsætte med at spille hvis man har fået en knæskade af en vis kaliber, samt så smertepåvirket Azarenka er! Det andet er jo uforsvarligt. Sat op på en spids kunne der jo gå lang tid inden der ville blive reageret hvis en person fik et slagtilfælde eller lign. på banen.

 5. Man så noget lignende for nogle år tilbage, hvor Wozniacki fik en vild krampe i U.S Open, at hun lå og vred sig på banen med totalt stive ben. Hun måtte ikke få så meget som en hjælpende hånd af en tilløbende official for at komme op.

  1. Krampe er jo så til at forstå + dem der lige får lidt bandage/tape whatever og så kuldespray. Ville jo også virke fuldstændigt sygt hvis en spiller ender med et åbent benbrud, og der så bare kommer to officials med et håndklæde….

   1. På den anden side, der løber heller ikke en fysioterapeut/læge på banen under en boksekamp bare fordi man ryger i gulvet, der må man vente til efter de berømte 10 sekunder eller til ringhjørnet. Men de to officials i klippet – det et pinligt forsøg på en mellem ting.

   2. Ved godt den bliver drejet lidt over i en anden boldgade nu og ryger lidt ud af kontekst, men for at svare på din kommentar Andreas, så vil jeg mene at det er svært at sammenligne kampsport med tennis 🙂 Det handler jo om at “skade” hinanden. Dog vil man oftest opleve; enten en tælling til 10, eller en direkte afblæsning før de 10 sek. hvorefter der altid kommer en læge ind som det første. Lægen tilser både taber og vinder, det samme er gældende ved point. Dog ser mange også kampsport som uetisk. Og boksning synes jeg er en langt farligere sport end fx. MMA, ift. senfølger såsom hjerneskader, men det er en helt anden diskussion og debat, som dog også raser i øjeblikket. 🙂

 6. Jamen hvis en spiller får en tydelig “jeg kan ikke fortsætte” skade, så kommer det store arsenal også på banen. De to officials i klippet kan ikke gøre mere, før Azarenka selv melder ud, at hun er alvorligt skadet og ikke vil fortsætte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s