Inspiration

Brud/fraktur af 5th metatarsal

Anatomy and regional structures of the proximal fifth metatarsal.
Anatomy and regional structures of the proximal fifth metatarsal.

Indledning

Idag havde jeg et af de heldigvis mere sjældne brud på klinikken. Bruddet af 5th metatarsal. Person havde en bekymring omkring hvor meget foden kunne bruges ‘Hvad er for meget, og hvad er for lidt træning. Tør jeg støtte på, holder den osv;’ for at opnå optimalt helingsproces.

Bruddet skete for 4 uger siden i danse pirouette, hvor der i rotationen lyder et højt knæk. RICEM Skærmbillede 2014-06-09 kl. 10.56.01(se her) påbegyndes med det samme og røntgen tages dagen efter hvor foden og tæerne er lidt hævet og der er misfarvning og smerte.

Opdeling af brud

let disloceret fraktur med diastase svt skaftet af 5th metatarsal
let disloceret fraktur med diastase svt skaftet af 5th metatarsal

Brud på 5th metatarsal kan groft opdeles i en af ​​tre mønstre. De fleste af disse brud heler med konservativ (ikke operation) behandling.

 1. Avulsion ​​(En avulsion opstår, når knoglestykke er trukket væk fra resten af knoglen ved en sene eller ledbånd. Årsagen til bruddet er normalt relateret til traumer, såsom en kraftig forstuvning)
 2. Jones frakturer; Frakturer ved krydset af metafyse og diafysen
  (Diafysen er knoglens midterstykke, som befinder sig mellem de to metafyser der udgør det stykke af knoglen som har et hulrum, hvori der er knoglemarv – derfor kan et alvorlig brud af 5th metatarsal)
 3. Trætheds/stressbrud

Mere fint kan frakturer klassifisere af i/ved basis (efter Mann & Coghlin):

Type Beskrivelse Sædvanlig betegnelse
I Akut fraktur i metafyse-diafyse overgang Akut Jones Fraktur
IA Udisloceret
IB Forskudt og/eller komminut
II Ældre fraktur i metafyse-diafyse overgang Mistænkt eller sikker pseudoartrose i Jones fx.
III Fraktur i tuberositas af 5.metatars
IIIA Uden intraartikulær involvering mod kuboid Avulsion fraktur basis 5.metatars
IIIB Med intraartikulær involvering mod kuboid Komminut basis fraktur 5.metatars.

Behandling

foto 3Behandlingen af min patient bestod af guidance, smerteteori og forklaringer til vævsbelastningsforhold ift. hvornår man kan undvære skinnen. Ifølge (Brukner & Khan 4ug. 2013) skal der gå mellem 6-8 uger i walker.

Derudover var der ca. 10 cm forskel i dorsal fleksion. Derfor lavede vi også en del MWM af fibula og fodens long bones med bevægelse af smertefri dorsalflektion.

Teoretisk vil behandlingen følge

 • Type 1:  Behandling afhænger af frakturtype og aktivitet/behov for patienten.
 • Type 1A: Primært gips eller ROM-Walker uden belastning i 6-8 uger, hvorefter røntgenkontrol. Ved helingstegn ROM-Walker til sikker heling. Ingen helingstegn bør medføre osteosyntese med intramedullær skrue f.eks. Acutrack 2/5.5.
 • Type IB: Ved væsentlig forskydning eller komminut fraktur, specielt ved meget aktive personer/sportsfolk bør subakut osteosyntese overvejes. Ellers som type 1A.
 • Type 1 frakturer, der ikke er helet på 12 uger (3 måneder), bør opereres.
 • Type II: Ældre frakturer med mere eller mindre obliterering af marvkanalan som tegn på forsinket heling eller begyndende pseudoartrose. Bør primært behandles med 8 ugers bandagering uden belastning. Hvis ingen progression i helingen eller mange smerter må pseudoartrose-operation med knogletransplantation overvejes, specielt ved meget aktive personer.


Ikke-navngivet

 • Type III: Avusionsfrakturer fra tuberositas af basis af 5.metatars, oftest opstået ved supinationstraumer af foden.
 • Type IIIA: Skal behandles med ROM-Walker 3-4 uger med belastning og heler som oftest på denne tid uden yderligere problemer. Bandagen kan seponeres af egen læge.
 • Type IIIB: Behandles med ROM-Walker i 4-6 uger. Ingen belastning de første 2 uger, hvorefter røntgenkontrol. Ved tiltagende diastase i frakturen bør osteosyntese (K-tråd/cerclage) overvejes. Ellers bandagefjernelse og røntgenkontrol efter 6 uger.

Øvelser

Bevæg fodledet så meget som muligt inden for smertefrihed.

Op, ned, ind- og udrotatotion. Prøv evt. at skriv alfabetet eller en talremse med foden så du kommer ud i alle vinkler.

Skærmbillede 2014-06-09 kl. 10.56.49Skærmbillede 2014-06-09 kl. 10.57.29Skærmbillede 2014-06-09 kl. 10.57.06

Aktiviteter, som sted store mængder af stress/load gennem foden bør undgås i det første 6-8 uger.

Skærmbillede 2014-06-08 kl. 17.52.24

Retur til sport

Skærmbillede 2014-06-08 kl. 14.44.51

Evaluering af bruddet med opfølgende røntgen kan være vigtigt ift. at sikre bruddet er helet ideelt før man vender retur til sport og dermed forhindre re-brud..

Better be safe than sorry

Referencer

Twitter

Brukner & Khan Clinical Sports Medicine 4th udgive s. 885-886

Fractures of the Proximal Fifth Metatarsal

Mann & Coghlin

5 thoughts on “Brud/fraktur af 5th metatarsal”

 1. Som tidligere ballettdanser og kiropraktor tillater jeg meg å komme med en kommentar. Hadde en eldre dame som i fjor sommer fikk samme type brudd (etter sparket i en dør). Jeg er helt enig i 6-8 uker uten belastning på foten. OG nytt rtg bilde for å bekrefte at bruddet er tilhelet.
  Fint å få av støvelen etter 4 uker men fortsette i 2-4 uker til med tejping av forfot og sko med stive såler. Belaste kun uten smerte. Begynne med å opparbeide mobilitet i ankelleddet og når bruddet er bekreftet tilhelet komme i gang med styrke, mobilitet og balansetrening, som ved vanlig rehab.

  Min pasient ville ikke på rtg før jeg tvang henne inn etter ca 5 mnd, bruddet hadde selvfølgelig ikke grodd. Beordret hvile og tejpet foten og vi fikk 10 uker senere bekreftet via rtg at bruddet var tilhelet. Det var fortsatt meget vondt å belaste foten men med bekreftelsen fra røntgenbildene opplevdes det tryggere for både meg og pasient å jobbe seg gjennom smertene. Er i dag helt funksjonell og smertefri.

  Som aktiv ballettdanser er foten en del av hennes arbeidsverktøy og jeg anser kostnaden med et ekstra røntgenbilde ubetydelige i den store sammenheng.

 2. 25/7-2014 pådrog jeg mig et et akut jones brud ved nedgang fra terrasse. Jeg er i konservativ behandling med en ROM Walker støvle og alt på krykker ingen vægtbæring frem til 1. kontrol ved 6 uger. Bruddet gaber 3,2 mm operation ikke muligt da metafysen også er skadet. Bør jeg frem til kontrol holde foden mest muligt immobil, eller kan det gavne heling og senere genoptræning at lave nogle øvelser – hvis ja hvilke? Er der andre væsentlige forholdsregler?

  1. Hej Ole.

   Det altid vanskelig svar; hvor er for meget og hvornår er for lidt – og kan jeg selv gøre noget.

   Hvis når vi går, så vil vægten under vores gangcyklus 2-3 dobbelts, når vi smålunter så det 4 x vores kropsvæg, og når vi øger hastigheden vil belastningen med hvert skidt vi rammer jorden med stige. Når vi spurter stiger den til 7 x gange vores kropsvægt.
   Det vil sige, vejede vi 70 kg. men går rundt, så vil loadet/belastningen vores 140 kg. på det ben, løb vi ville det være omkring 490 kg. for hvert skridt vi rammer jorden.

   Grunden til du har fået Walker støvle er fordi vi absolut ingen belastning vil have på. Så hvilke øvelser kan du så lave.

   Der er rigtig mange gode grunde til at lave alle de vip, cirkler og drejninger du kan i ankelledet i luften. Lav gerne tå øvelser (fx. løft og spred tæerne, spille klaver-bevægelsen med tæer osv.)

   Evt. cykling hvor du sidder ned, evt. let svømning. Men det er svært at sige når jeg ikke har set foden.

   Hvis du bor i københavn er du velkommen til at kigge forbi klinikken eller også kan vi tales sammen på skype og sammen se om vi kan skabe lidt tryghed for hvad du kan med foden.

   mvh
   Andreas

 3. Hej
  Hvorfor er den ortopædkirurgiske vejledning så dårlig? Den er blevet endnu dårligere de sidste år.
  Jeg har også haft en Jones-fratur dvs. diagnosen var overset, da den var mere distalt end normalt (traumeanamnesen var dog til en Jones-fraktur, nærmest som en dårlig balletdanser). Min fysioterapeut gav diverse gode øvelser, blandt andet piruetter (meget morsomt, jeg har aldrig før været god til den slags), vel at mærke med belastningen det rette sted. Samt MBT-sko. God effekt.
  Efter ½ år kom jeg i ortopædkirurgisk amb. (raskmeldt til stillesiddende arbejde) for at få forklaring samt information af hensyn til arbejdsplanlægning.
  Ingen information. Han ville behandle med gips, diverse kontroller og operere.Da jeg nægtede, blev ortopædkirurgen ondskabsfuld og dum, hvilket jeg desværre gjorde opmærksom på. Så brækkede han i frakturen og beskadigede diverse sener (lille skade på peroneus brevis, afklemning af peroneus longussenen samt intrasheat peroneus subluxationer). Han kaldte det “en nødvendig undersøgelse”. Senere opereret, 1½ års sygemelding samt en fod, der aldrig kommer til at fungere optimalt.
  Efterfølgende er det fuldstændig umuligt at få noget igennem fx i patienterstatningen. De digter – åbenbart et meget korrupt system, præget af manglende viden
  Hvorfor fortæller ortopædkirurgerne ikke at man kan have meget glæde af øvelser hos fysioterapeut og MBT-sko? Forløbet bliver meget hurtigere

  1. Hej Camilla.

   Det hører man jo desværre tit hos nogle læger at der ikke bliver undersøgt godt nok eller lyttet til patienten. Og kan blive helt usamarbejdsvillig hvis man tvivler på hans faglige råd, især hvis lægen har en specialist orden. Men omvendt så hører man læger også fra fysioterapeuter der har opdigtet diagnoser i mangel på bedre. Min gode ven som er kiropraktor bliver også ofte beskyldt for at være for “hurtig” og ikke kunne sætte sig i patienten sted.

   Som forbruger kan det være rigtig svært.

   Derfor tror jeg også det bliver vigtigt at i fremtiden kan gennemskue hvilken “skole” den enkelte fysioterapeut, læge, kiropraktor eller anden behandler efter, så vi ikke har så meget tilfældighedsbehandling i danmark der er fyldt med nocebo fortolkninger. – derudover er “alle” private behandlere bias over at behandle efter et bestemt koncept eller skal tjene en eller anden tillægsydelse hjem; akupunktur, laser, shockwave, kinesiotape, indlægssåler, en ny forsøgspille eller noget andet. Men dersværre er der ingen single-faktor kur mod skader.

   Beklager mit svar kun bidrager til din frustation, men når jeg hører din frustation så bliver min frustation over det danske ydernummersystem bare endnu større.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s