Inspiration

Kan Neymar spille med en brækket ryghvivlen mod Tyskland i aften? #WorldCup

Efter en hektisk aften på Roskilde vågnede jeg op til beskeden om at VMs, og brasiliens indtil absolutte største stjerne Neymar havde brækket en ryghvivl i en fuldstænding vanvittig takling og var ude af VM.

Følg med på facebook: tryk her

Skærmbillede 2014-07-07 kl. 21.16.31Brasilien har efter Neymar skade været åbne omkring hans situation, og sendte kort efter Neymars CT-scannings resultatet ud på Twitter. Brasiliens Team Doctor Rodrigo Lasmar kunne på nationalt tv fortælle at Neymar  havde brækket sin tredje lændehvirvel og at han derfor var ude af VM-slutrunden, men at Neymar’s skade ikke var så slem at han ville få brug for kirurgi, og man forventede at Neymar kunne være tilbage på banen igen efter 4-6 uger.

Read more: A hospital exam “showed he suffered a fracture of the third vertebra” in his back, team doctor Rodrigo Lasmar told reporters. Rodrigo Lasmar told Brazil’s SportTV: “It’s not serious in the sense that it doesn’t need surgery, but he’ll need to immobilise it to recover.

Skærmbillede 2014-07-07 kl. 18.30.48Skærmbillede 2014-07-07 kl. 20.32.38I tillæg til Neymars skade, har det været diskuteret om dommerne beskyttede fodboldspillerne tilstrækkeligt. Især tidligere topdommer Urs Meier været på banen og beskylde Fifa for at have et medansvarlig (Læs her). Denne kritik har Brasilien udnyttet til at presse på for at få Neymar “bøddel” tildelt en høj straf for tacklingen, og derved samtidig en indrømmelse af at Thiago Silvas gule kort for brokkeri over Neymar’s situationen blev annulleret, og dermed fritaget fra karantæne mod Tyskland, således at Brasilien ikke kun skulle undvære Neymar, men begge deres store stjerner i semi-finalen mod Tyskland.

Jeg synes nemlig ikke at tacklingen ser ondskabsfuld ud.

Det kontroversielle – det slet ikke noget akut traume – det er et gammel brud.

“A knee to the back is an unlikely way to sustain a pars fx like the one on Neymar’s CT going around on web. It may be old”

Skærmbillede 2014-07-07 kl. 23.55.11Nogen der kan fortælle mig noget om Neymars CT scanning (billedet til højre).
Er det L3 (lænderyghvivl nr. 3) eller er det L4-L5?

Grunden til at hvorfor dette har betydning er; at der hyppigere ses træthedsbrud i L4-L5 end akut brud i L3. Derfor kan vi have en hypotese om, at bruddet allerede var tilstede allerede før Neymar fik Juan Zunigas knæ i lænden.

Heldigvis er det kun 3% af alle fodboldskader der sætter sig som rygsøjlerelateret skader, men af de 3% finder man ofte stress fraktur i pars interarticularis hos unge overbelastede idrætsudøvere.

Skærmbillede 2014-07-07 kl. 23.52.55I marts måned var jeg til Fodbold Medicinsk Kongress i Milano, og her hørte jeg Dr C. Eirale fra Qatarianske Aspetar (verdens førende Sportsmedicinske hospital) om at vi kun har set den moonwalking bear ift. antallet af rygskader i fodbold. Med det mente Eirale at der mange rygskader som er udiagnosticerede og hvis man tog en scanning af samtlige atleter, så ville vi finde mange flere fraktur, som dog ikke nødvendigvis gav smerter.

I Brasiliens kamp mod Colombia var der især to faktorer i taklingen der kunne have fået den “gamle” fraktur til at plusse op i den smerte vi så Neymar ligge og vride sig med på banen;

  1. Hyperekstension (overdreven ryg bagudbøjning) og rotation: når man ser på taklingsvideoklippet gør Neymar klar til en retvendt brysttæmning hvor der sker lænde hyperekstension og rotation. Mønstret hos atleter med akutlænde smerte opstår ofte ved en ekstension med rotation, og med vægten stående på det berørte ben.
  2. Fatique: Skaden skete i det 86 minut i Neymar’s 4. kamp på kort tid. Vi ved fra tidligere studier at Elite fodboldspillere; der spiller 2 kampe på en uge, har 6,2 x højere chance for at blive skadet.: læs blogindlæg: Hvad koster en ukampdygtig spiller vs. ansæt en god fysioterapeut til ordentlig forhold. Derudover skaber fatique dårlige forudsætning for at bevare corestabilitet under den konstante belastning på rygsøjlen. Så måske er Neymars brud ikke skabt af Juan Zunigas ‘brutale’ takling, men Neymars smerte er blevet fremprovokerede pga. taklingen.Jeg vil anbefale at læse min gode ven og kollega i feltet Simon Roost Kirkegaards blogindlæg omkring rygsmerter her: Rygdag på Glostrup Hospital – Del 2

Årsagen: Vi kan ikke forebygge sports skader, men vi kan reducere dem

Skærmbillede 2014-07-07 kl. 20.00.25Fodbold er ‘verdens mest krævende’ sportsgren med mange pludselige bevægelser i ryggen; fleksion, ekstension, rotation, lateral side-fleksion og kompression i konstante funktionelle bevægelser såsom squatting, lunging jumping, pushing, kicking, standing, sitting, falling, running with acceleration, deacceleration, der alt sammen kan varieres i et hav af bevægelsesvariationer der kan udsætte ryggen for en skade.

Skærmbillede 2014-07-07 kl. 22.07.45Så vores krop kan tåle rigtig meget.  Men til trods for det lave antal af skader i ryggen, kan genoptræningen være krævende, hvis ikke den håndteres konkret. Så selvfølgelig kan vi ikke lade Neymar spille i aften, selvom han evt. kunne smertedækkes af smertestillende piller. På den anden siden, så har vi heller ingen evidens der siger Skærmbillede 2014-07-07 kl. 20.13.24han ikke kan spiller hvis han er smertefri uden brug af NSAID + andet smertedækkende..

Ufarligt:

Skærmbillede 2014-07-07 kl. 20.11.53

Clinical Sport medicine anbefaler at man starter på et rehabiliteringsprogram med det samme, og som involverer konstante progressive smertefrie  øvelser, samtidig med der undgås belastende aktiviteter over en periode på 4-6 uger og progressionen styres af ved hjælp af smerteskema som en guide.

Forza Neymar

Genoptræning hos mig

Det er efterhånden alment at man skal lave forebyggende core-træning. Til det er der tusind måder at genoptræne på – og jeg kender mange dygtige fysioterapeuter og personlige trænere der kan hjælpe dig med det.
Jeg er dog af den klare overbevisning at træningen ikke kun skal bestå af plankeøvelse eller af øvelser der får musklen til at trække sig sammen eller forlænge sig. Min tilgang bygger på neuromotorisk tilgang hvor kroppen skal genlære bevægelse efter en skade, ikke kun styrke den.

Fx; er der en skade i rygsøjlen, er der også en ​​øget risikoen for skader. Input fra kroppen til hjernen er grundlæggende for et motorisk respons. Hjernen vil vurdere de oplysninger, baseret på situationen, tidligere erfaringer og forventede resultat, og vil derefter udføre en reaktion hjernen finder passende, ofte kompenserende.

Ved smerte i lænderyggen vil der være et ændrede sanseindtryk fra ryggen og benet til hjernen. Hjernen kan således blandt andet miste/få forstyret signal om sin opfattelse af fodens placering, og kan derfor nu have et øget risiko for en ankelforstuvning pga. den ændret proprioception fra anklen til hjernen.

Referencer:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s