Inspiration

Ny regel: Uefa indfører 3 minutter pause ved hjernerystelse (eng. concussion)

Ny regel: Uefa indfører 3 minutter pause ved hjernerystelse

921324_564782966885734_888283209_oI dag har UEFA fulgt op på, FIFA’s medicinske chef Michel D’Hooghe (ref: Goal), opfordringen til at indføre tre minutters pause, hvis en spiller mistænkes for at have fået hjernerystelse (ref: insidefootball og Foxsport).

I den forbindelse har jeg bidraget med en artikel til DR omkring håndteringen af hjernerystelse. Læs artiklen her: Forskning: Hjernerystelse er den skjulte sportsskade – fysioterapeut anbefaler en tjekliste, FIFA også benytter.


Send mig en invitation og jeg kommer ud og giver et praktisk foredrag omkring håndtering af hjernerystelse.

Læs mine tidligere blogindlæg om hjernerystelse her: Burde Tottenhams Lloris Hugo være skiftet ud efter sammenstød
du kan også følge med på facebook: tryk her

Skærmbillede 2014-09-19 kl. 23.35.03Hvorfor er hjernerystelse den skjulte sportsskade:

På Mcgill University Health Centre (Montreal) har man i over 12 måneder undersøgt 469 universitetsstuderende, der dyrker sport fodbold, ishockey og amerikansk fodbold. Af dem var 20% af dem overbevidst om at de havde haft en hjernerystelse indenfor de seneste 12 måneder. Ud af de 20% modtog 80% ingen behandling ingen rådgivning eller hjælp.

De studerende mest almindelige forklaring var, at de ikke troede, at hjernerystelsen var alvorlig, heller ikke var klar over, at hvis en hjernerystelse ikke bliver behandlet, kan det være ekstremt farligt og give neurologiske skader og på sigt kognitiv svækkelse og depression, forklarer Dr. J. Scott Delaney, læge og forskningschef på McGill Sport Medicine Clinic.

Læs mere om forskningen: http://journals.lww.com/cjsportsmed/Fulltext/2014/05000/Mechanisms_of_Injury_for_Concussions_in_University.6.aspx
·         Clinical Journal of Sports Medicine: http://www.journals.lww.com/cjsportsmed
·         McGill University Health Centre (MUHC): http://www.muhc.ca
·         McGill University: http://www.mcgill.ca

Det er min opfattelse efter at have beskæftiget mig med sportsrelateret hjernerystelse, at milde hjernerystelser kan give et ændret nervesignal (proprioceptiv indput) i kroppen. Og der undersøge i øjeblikket om milde hjernerystelser kan føre til nedsat kropsbevidsthed i andre dele af kroppen. For eksempel  at mild hjernerystelse kan øge risikoen for ankelforstuvning, knæinstabilitet osv. pga. det ændret output fra hjernen ud til muskler og led. Så selvom hjernerystelsen ikke giver umiddelbare symptomer, kan der være konsekvenser forbundet med at fortsætte idræt ved hjernerystelse.

For at holde styr på symptomerne ved hjernerystelse kan en checkliste være nyttig. Fordelene ved at have en checkliste er, at sikre hvad vi skal kigge efter, således at både den uerfarne træner, holdkammerat og den professionelle sundhedsperson nemt kan give den rette anvisning for hvor alvorligt hjernerystelsen er.  En sådan checkliste er Sport Concussion Assessment Tool (SCAT) som bruges af FIFA og flere idrætsorganisationer til både akutte hjernerystelser og vurderingen af retur til sport.

Jeg har tidligere skrevet om SCAT skemaet på blogindlægget her: Burde Tottenhams Lloris Hugo være skiftet ud efter sammenstød – The Dangers Of Sports Head Injuries

Brugen af SCATskemaet kan hjælpe med at komme sikkert retur til sport. Selv små skader kan have store følgere. Tegn man skal lede efter er typiske symptomer inkludererende; hovedpine, kvalme, opkastning, svimmelhed,  tab af bevidsthed, balance problemer, sløret syn eller andre visuelle forstyrrelser, lydfølsom, hukommelsestab, følelse af hurtig træthed, nedsat opmærksomhedsgrad i kortere tid, anden neurologisk udfald.

Fordelen ved at lade os styre af en checkliste er, at idrætspersoner, har nogle retningslinjer at forholde sig til.

Alvorligere hovedskader
Her et tidligere blogindlæg: Shit, verdens værste sportsskade – Alex Mckinnon (rugby player) broken his neck C4-C5

Andre spændende steder for mere info:

Summary of #physiotalk on #concussion 18 Aug by @RobbieLillis

Se her en kampagne video for at Support the role of physical therapy in youth sports concussion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s