Inspiration

Gitte Boesen – top 3 ved DM i bodyfitness

10 skarpe spørgsmål til Gitte Boesen, 3. Plads ved DM 2014 i bodyfitness – en snak om bodyfitness.

Dette interview er det andet interview i rækken af fantastiske sportspersoner jeg møder i min dagligdag. Læs  her om Søren Rohde – og triatlet på eliteniveau.

Du kan også følge med på facebook: andreasbjerregaard.wordpress.com

Featured imageGennem Gitte’s målrettet tilgang til bodyfitness, er min forforståelse gået fra fitnessfordomme og uvidenhed til dyb respekt. Jeg håber, at jeg med dette indlæg, kan videregive nogle refleksioner og tanker Gitte har gjort sig i forhold til at holde sig selvoptimeret og skadesfri.

Kort om Gitte: Gitte Boesen, B.sc. i Idræt og Sundhed. Har dyrket målrettet bodyfitness siden april. Gitte vil give en indsigt i, hvordan det er at være i miljøet og hvad det kræver at være en bodyfitness atlet på nationalt eliteniveau. Bedste resultat til dato. 3. Plads ved DM.

Følg Gitte på facebook her. Gitte Boesen – Fitness Atlet

Du kan finde mere information omkring behandling på www.Søernesfysioterapi.dk

10541061_10152773028460928_8326033683956611250_o

Gitte, kan du ikke kort fortælle hvad bodyfitness går ud på.

Bodyfitness er en mindre muskuløs og mere feminin udgave af bodybuilding, hvor man bliver målt på tre parametre.

10669334_10152773028435928_1987445127041769909_oSymmetri i muskelmasse/-definition. Der bliver målt på symmetri i forhold til over- og underkrop, højre- og venstre side samt for- og bagside af kroppen, så alle muskler er lige defineret og lige store.

  • Posering: Der bliver målt på posering. Det vil sige, hvor godt musklerne vises og hvordan poseringerne falder.
  • Muskelmasse: Her bliver der målt på muskelmassen, det vil sige, hvor store musklerne er.
  • Derudover går bodyfitness også ud på, at man står på en scene og viser sine muskler i forskellige fastlagte poseringer på en feminin måde.

2. Kan du ikke kort fortælle om hvordan du blev introducerede til bodyfitness.

Jeg har altid styrketrænet og løbet meget, men min muskelstyrke og muskelmasse var ikke helt tilfredsstillende. På et tidspunkt, lige op til turneringen Loaded Cup, sad jeg og så nogle youtube-videoer på internettet, og jeg syntes det var dragende og fascinerende at folk kunne få deres krop til at se sådan ud og vise den frem på sådan en måde.
Jeg fik derefter udviklet et specifik træningsprogram for at udvikle min baldemuskulatur og herefter gik det hurtigt. Jeg voksede 10 cm. omkring røven på under tre måneder. Jeg fik god fylde og god masse. I takt med jeg voksede, så tænkte jeg at bodyfitness konkurrencer skulle være målet.

3. Kan du beskrive nogle af de resultater, der specielt fik dig til at dyrke bodyfitness.

Skærmbillede 2014-11-06 kl. 21.00.37Ud over konkurrenceelementet, tror jeg at alle, især kvinder, kan relatere til at man vil gerne have en veltrænet krop og en god bagdel. Så det var især det æstetiske, hvor jeg oplevede, at der skete noget. Jeg er selv gået fra at være 20 kg tungere og mentalt været lidt nede i et hul, til nu at være fysisk og psykisk i total overskud. Alle de småskavanker jeg har døjet med er forsvundet. Især er min hovedpine formindsket, mine ”englevinger” er væk og jeg har fået meget mere styrke og kontrol over min krop og især mine skuldre nyder godt af den vundne styrke.

4. Er bodybuilding en holdsport?

Skærmbillede 2014-11-06 kl. 21.20.12Jeg vil sige, at bodybuilding er en individuel sportsgren, især når man som jeg, hovedsageligt selv står for både træningsplanlægning, kostplan, posering mv. Når det kun er dig selv det drejer sig om når man står på scenen, så skal man være lidt egoistisk og turde sige her kommer jeg, se hvad jeg har opbygget, hvor stor, stærk og symmetrisk jeg er.

Derudover følger jeg et nøje planlagt program, hvor både øvelser, vægt, tid og pauser er tilpasset for at gøre det mest effektivt. For at jeg kan få det maksimale ud af min træning, er jeg nødt til at være fokuseret og det foregår ofte med musik i ørene. Men selvfølgelig knytter man venskaber i fitness centeret og på sociale medier med folk med samme interesse. Der dukker flere og flere såkaldte teams op, hvor jeg vil formode, at holdånden er mere til stede.

5. Hvordan får man træningen ind i sine dagligdagsrutiner?

Min typiske dag starter med træning. Jeg elsker at træne om morgenen, typisk er jeg i centeret en halv time efter jeg har slået øjnene op. Når jeg træner om morgenen, så er træningen ”overstået” og jeg føler mig klar og boostet med energi til resten af dagen og der dukker ikke alle mulige andre hverdagsting op, som kan forhindre træningen senere. Det handler om prioritering, helt klart. Du skal ville det og du skal ville at prioritere træningen, diæten og alt det der medfølger hele tiden.

5.1 Hvor meget og hvor ofte træner du?

Normalt træner jeg aldrig under fem gange om ugen á 1-1,5 times varighed. Derudover laver jeg en masse mobilitetsøvelser, leg og poseringsøvelser. Det er vigtigt med posering, for en ting er at have musklerne, være symmetrisk, helt trimmet osv, men hvad hjælper det hvis man ikke formår at vise det frem, når man står på scenen? Men kan jeg mærke, at min krop har brug for en ekstra træningsfri dag, så tager jeg den gerne.

1512521_10152773027715928_5697237917921045581_n10411148_10152773027270928_5366975126824408195_n10290192_10152773027800928_9063868475571976328_n

6. Hvordan strukturer du din træning?

Jeg har delt træning op i et såkaldt splitprogram, hvor programmet er delt op i forskellige kropsdele. Så jeg har en dag hvor jeg træner ben, en dag hvor jeg træner skulder og arme, en dag hvor jeg træner min bagdel og så fremdeles. Jeg tilpasser hele tiden mit træningsprogram, hvor jeg har symmetrien for øje. Vi har alle en stærk og en mindre stærk side, men i og med jeg har trænet så specifikt, har jeg også stort set formået at udligne denne forskel på relativ kort tid.

Jeg ændrer ofte i mit program, men ikke fra gang til gang da kroppen lige skal nå at reagere på de nye tiltag, og at jeg skal kunne se hvilken retning tiltagene peger. Men generelt siger man, at man skal skifte ud i sit træningsprogram omkring hver 6-8 uge for at få mest effekt, men det handler i høj grad af individet, erfaring, træningsmængde med videre.

Skærmbillede 2014-11-06 kl. 21.00.21 Skærmbillede 2014-11-06 kl. 21.00.03 Skærmbillede 2014-11-06 kl. 21.20.27

  1. Hvordan øver du din posering?

Jeg står enten foran spejlet, filmer mig selv eller får feedback fra min partner, da det er svært at se hvordan eksempelvis ens ryg ser ud. Efterhånden som man træner og poserer, får man en bedre føling med kroppen og musklerne således, at man kan mærke hvorvidt en posering er god. Desuden holder DBFF (Dansk Bodybuilding og Fitness forbund) ofte poseringsseminarer som man kan deltage i.

  1. Kan manglende motivation eller skader ikke få dig til at kaste håndklædet i ringen?

I forhold til skader, så er overbelastning er nok det vi i bodybuilding verdenen oftest bliver ramt af. Jeg har selv haft en overbelastningsskade i min venstre skulder, hvor jeg havde en måneds tid hvor jeg ikke rigtigt kunne få ”kontakt” til skulderen – især i yderstillinger. Den havde sådan ligesom sagt stop! Det var i hvert fald min opfattelse af det. Den havde fået nok af alt det her træning. I stedet for at bodybuilde videre på skulderen, gik jeg helt tilbage og lavede nogle helt basale bevægelses- og mobilitetsøvelser i samarbejde med min fysioterapeut og langsomt fik jeg kontakten tilbage til skulderen igen.

Jeg synes i bund og grund det for mig handler meget om at have en god føling, fornemmelse og forståelse for hvad min krop har brug for og hvor meget jeg kan presse på for at nå mit maksimale. Både ift. tilpasning af kost, træning, restituering og skadesforebyggelse.

  1. Har du altid en sportstaske på ryggen eller hvordan får du din træning til at hænge sammen?

Skærmbillede 2014-11-06 kl. 20.53.48Haha ja stort set. Jeg har altid en taske med mine træningssko, shorts, en ren trøje, vandflaske og min træningsdagbog. Det simpelthen fordi jeg bl.a. har et arbejde med meget skiftende og uforudsigelige tider, andre gange er jeg hjemme hos min kæreste eller venner. Manglende træningsudstyr, skal ikke være undskyldningen for at jeg ikke får trænet. Desuden er jeg medlem af fire forskellige fitnesskæder/steder, så jeg altid er i nærheden af et, selvom jeg naturligvis har mine foretrukne steder at komme.

8.1 fire fitnesskæder!? Er bodyfitness en dyr sportsgren?

Det koster selvfølgelig en del med alle de medlemsskaber i træningscentre. Derudover når man er til stævne er det over en hel weekend, så der er noget hotelophold, transport, tilmeldingsgebyr og andre udgifter blandt andet spraytan. Så det løber op. Men det der koster penge er sådan noget som bikinierne vi har på til konkurrence. Min bikini er skræddersyet, da den skal følge nogle særlige mål der opfylder nogle regler og sidde helt perfekt på scenen. Min bikini har kostet omkring 6.000kroner, hvilket er en meget normal gennemsnitspris for en bodyfitnessbikini.

8.2 Hvad med kosten, det må vel også være en tung udgift?

Jeg har altid haft et relativt højt madbudget og køber stort set altid økologisk. Jeg køber især mere kød, da min krop kræver en del kalorier for at omsætte al min træning. Derudover indtager jeg en del kosttilskud; kreatin, fiskeolie, magnesium og multivitamin. Og så sparer en del på proteintilskuddet, da jeg har en rigtig god samarbejdspartner  i ‘Third wave Nutrition‘ som bidrager med proteinpulver, som ellers for mange er en stor udgift.

8.3 Hvordan ved du om du har spist nok?

Ud over min træningsdagbog, hvor jeg noterer hvor og hvad jeg har trænet, intensiteten, følelsen samt mængde af søvn, holder jeg også i perioder en madjournal. Jeg har nogle gange vejet kosten for at holde øje med mit indtag, andre gange har jeg brugt App’en der hedder ”MyFitnessPal”, hvor jeg taster ind hvad jeg indtager. Den er smart, fordi man altid har sin mobil på sig, så man glemmer ikke at få det skrevet ned og skal ikke fedte rundt med papirer der bliver væk.

  1. Hvordan har bodyfitness ellers indflydelse på din hverdag?

Skærmbillede 2014-11-06 kl. 21.01.31Der er selvfølgelig nogle ting man må sige nej til, især når vi nærmer os konkurrencer hvor formen skal være helt i top. Du kan ikke bare tage en weekend ud og gå på druk med vennerne. Det ville ødelægge meget af ens træning og kostplan. Jeg var selv til barnedåb ugen inden jeg skulle til Newcomers, hvor der var stor buffet, med lækkert kagebord. På dette tidspunkt var jeg selv på diæt, men jeg var selvfølgelig med og deltog, men her kunne jeg godt mærke at det var hårdt og jeg følte mig lidt udenfor, da jeg ikke kunne være med til at spise alt det gode mad. Da der blev taget hul på kagebordet gik jeg mig en tur for at abstrahere mine tanker.

  1. Hvad hvis man efter at have læst dette interview gerne selv vil skabe livsstilsforandringer, hvad gør man så?

Der er mange måder at gøre det på. Man kan eksempelvis kontakte mig, eller en anden coach indenfor livsstilændringer. Vil man stille op til konkurrence synes jeg helt klart at man kigge lidt på nettet for at få et indblik i hvad det drejer sig om. Dernæst vil jeg sige, at man skal tage fat i nogen som har prøvet det før, som kan sætte dig lidt ind i det og besvare dine spørgsmål.

Ligegyldig hvilket niveau du vil ændre på og hvilke mål du har for øje, kan det være en god ide at få en god coach tilknyttet der kan guide dig og hjælpe dig med at hjælpe dig selv.

10.1 Hvad bringer fremtiden

Ift bodybuilding regner jeg med at stille op til Loaded Cup til foråret, selvfølgelig også til DM næste år, hvor metallet gerne skulle have en anden farve end bronze. Så der skal bygges lidt mere masse på her henover vinteren.

Derudover har jeg også fået en masse henvendelser fra folk der gerne selv vil i bedre form, lave livsstilsændringer eller selv stille op til konkurrence. Især det med livsstilsændringer tiltaler mig meget da jeg selv har mærket på egen krop og psyke hvordan det er. Jeg har ud over min uddannelse, selvstudier og kurser, derved draget mig en masse personlig erfaring og erhvervet mig rigtig gode redskaber til denne proces.

Nogle efterspørger også bare et godt træningsprogram eller kostplan. så det er en masse nye klienter med forskellige mål, hvilket jo er dejligt!

10257465_10152773027255928_3302629315230004839_oTusind tak for et inspirerende indsigt i din sport – det bliver spændende at følge. Følg Gitte på facebook her https://www.facebook.com/pages/Gitte-Boesen-Fitness-Atlet/1427936207484961?fref=ts

Hos Søernes Fysioterapi arbejder vi med at få alle til at kunne deltage i deres sport eller fungere normalt i deres dagligdag. Hvis du i dagligdagen går med smerter eller gener der ikke vil gå væk af sig selv så kan du booke en behandling hos mig her:  Nu kan du bestille tid til behandling online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s