Inspiration

Effekt af Mulligan tapeteknik mod knæsmerter.

Mulligan Concept knæ tapeteknik for knæsmerter


Skærmbillede 2017-03-07 kl. 20.11.45Har du brug for behandling eller genoptræning kan du finde mere info på SøernesFysioterapi.dk. Du kan også følge med på facebook: 

Kom gerne med feedback til om tape fungere for dig.

Baggrund

En af de tapeteknikker jeg benytter allermest ved knæsmerter er Mulligan Concept tape teknik for knæsmerter hvor Caput Fibula glides anterior på tibia (dette er testet først).

Seneste benyttede jeg mig hyppigt af denne tapeteknik ved Homeless World Cup i Santiago, Chile, hvor mange af spillerne efter flere daglige kampe fik mange skavanker heriblandt knæsmerter ved fleksion/knæbøjning..

Case (praktisk tilgang)

Groft opdelt mødte jeg de spillere der kom humpende ind i behandlingsteltet med en Bio-psyko-sociale tilgang, så vi evt. kunne afmontere noget af den bekymring der kunne indvirke på smerten. Dernæst gik jeg igang med at se om jeg kunne finde nogle smertefrie retning til at øge bevægeligheden (1), derefter lærte jeg spilleren selv at mobilisere knæet med en self-MWM (2) og til sidst tilførte vi en Mulligan tapeteknik på knæet (3)
Dette skal dog ses i kontekst, da vi også udførte specifikke struktur test.

1. Manuel Mulligan MWM teknik:

DSC_0485DSC_0486

Billeder af Thomas Hye-Knudsen/OMBOLD

2. Jeg lærer spiller at benytte self-MWM til forbedre knæfleksion.

10429860_10152268997337476_3872244521666471697_n

 3. Jeg tilføjer Mulligan knæ tapeteknik for knæet. Jeg modificere ved at lave et anker distalt og proximalt for tapen, således at tapen bedre holder da spilleren sveder meget, vejret er 35 grader varmt og personen her mange hår på benene.

DSC_0208 DSC_0210DSC_0216

Billeder af Thomas Hye-Knudsen/OMBOLD

https://www.youtube.com/watch?v=YZ5KeXb-tFs

Baggrunden

Ovenstående behandlingsform kommer af Mulligan Concept tilgang, som er en af mine foretrukne behandlingsformer. Læs mere om Mulligan behandling her. Mulligan.dk. At være CMP (Certified Mulligan Practitioner) er en international anerkendt titel i en manuel terapi metode. Behandlingen er en smertefri led mobilisering, metoden har viste sig meget effektiv i behandling af fx ondt i nakken, ryg, hovedpine, tennis albue, knæproblemer mv.

Jeg vil præsentere et af de nyere studierne på Mulligan tapeteknik som jeg benyttede i Santiago. Jeg vil mene, at Mulligans tape metoder er essentielle tapemetoder til at forbedre bevægelsesfunktion.

Effect of Mulligan’s and Kinesio knee taping on adolescent ballet dancers knee and hip biomechanics during landing, D. Hendry, A. Campbell, L. Ng, T. L. Grisbrook, D. M. Hopper, cand J Med SciSports 2014:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25091570

Baggrund: Tape bliver ofte brugt til at reducere det høje antal af knæskader i hos balletdansere. Dog ved man meget lidt om tapens effekt underbens biomekanikken under ballet landing i en “turnout/give-a-away/udfalds” position.Skærmbillede 2014-11-28 kl. 08.53.39

Formål: Ovenstående studie har undersøgt effekten af Kinesiotape (KT), Mulligan Tape (MT) og No tape (NT) på knæ og hofte kinetikken under landing og ud on knee and hip kinetics during landing og i tre forskellige udfaldspositionen.  Tapens effekt blev også vurderet ud fra æstetiske udførelse af ballethoppet.

Metode: Studiet blev udført på 18 smertefrie 12-15 kvindelige balletdansere, der udførte de forskellige udfaldshop. Hoppende blev analyseret af en Vicon Motion Analysis system and Advanced force plate der kunne indsamle data omkring krafterne i hoppet.

Skærmbillede 2014-11-28 kl. 08.54.33
Mulligan’s taping technique. The subject is positioned with the knee flexed to 25° with the tibia internally rotated and with the hip externally rotated. (a) Rigid tape is applied from the fibula head, passing over the tibia while applying an internal tibia torsion force. (b, c, d) The tape continues to pass across the medial joint line and spirals posteriorly. Participants are required to stand, with the selected knee positioned in 25° flexion and the hip in slight internal rotation. Tape is applied in a spiral from the fibula neck, across the front of the tibia while applying an internal tibial torsion force. The tape then passes posterior, inferior to the medial knee joint line, then centrally over the posterior aspect.

 

Resultat: Resultatet viste at Mulligan Tape technique significant reducerede posterior knæ shear krafter (Når en kraft skubber en del af kroppen i en retning og en anden kraft Fig. 1. Ballet positions. The ballet jumps were performed in three different ballet turnout positions: the first position (a), second position (b), and unilaterally (c)skubber en anden del af kroppen i en anden retning. Peak posterior knee shear forces (P = 0.025) and peak posterior (P = 0.005), medial (P = 0.022) and lateral (P = 0.014) hip shear forces compared with NT when landing in first position. Kinesiotape havde ingen effekt på knæ og hofte belastninger. Der var ingen signifikant forskel mellem optapet knæ/hofter i landing i forhold til den æstetiske udførelse af hoppet.

Konklusion: Mulligan tape kunne reducere knæ og hofte kræfter uden at påvirke den æstetiske udførelse af ballet springet, som hypotetisk kan have betydning for forebyggelse og håndtering af knæskader i balletdansere.

Mine principper for tapebrug

  • Rengør huden, der skal tapes (det er svært at tape oven på sved, hår, massagecreme)
  • Kommer der hudreaktioner i form af kløe eller lignende skal tapen straks fjerne (B. Mulligan lader ikke tape side på mere en 48 timer)
  • Fjern forsigtigt tapen fra huden (placer en finger over det tapeområde du fjerner tapen fra. OBS; Riv ikke tapen af, især ikke hvis du tapes ofte)
  • Brug ikke mere tape end nødvendigt
  • Husk at brug underlægningstape (især ved brug leukotape)

 

1 thought on “Effekt af Mulligan tapeteknik mod knæsmerter.”

  1. Min fys her i hvide sande(Lea) anvender den mulligan-tape- mobilisering ved mit knæ og har idag lært mig selv at mobilisere min knæ skælv. Det hjælper virkeligt enormt , jeg har udfordringer med slidgigt og er en daglig motionist.
    👍godt gået
    Mvh Ulrike Witte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s