Behandling, Football Medicine and strategies conference

Akutte skader. Hvad skal jeg gøre?

Akutte skader. Hvad skal jeg gøre?

Skærmbillede 2015-08-19 kl. 22.56.20

Har du brug for behandling eller genoptræning kan du finde mere info på SøernesFysioterapi.dk. Du kan også følge med på facebook: 

Andreasbjerregaard.wordpress.com
Søernesfysioterapi

Kom gerne med feedback til om denne artikel har relevans for jer.

PRICEM

 • Protect
 • REST
 • ICE
 • Compression
 • Elevation
 • Mobilization

Der har været en tildens til stor forvirring omkring R i RICEM er man nu gået over til at bruge udtrykket PRICEM. Hvor P’et står for Protect. Altså, at der ikke skal ske yderligere skade mod foden. Det er der så adskiller P og R, at hvis vi ændre opfattelsen af at fx. ankel mere skal beskyttes end holdes i ro, og at M kan startet umiddelbart med det samme inden for smertefrihed.

POLICE

På denne gode løbeblog er det forslået at
skifte RICEM ud med POLICE, hvor Rest er byttet ud med Optimal Loading hvilket også giver god mening – men altså, det er jo det samme som RICEM. http://www.running-physio.com/acute/

PRICE needs updating, should we call the POLICE? C M Bleakley, P Glasgow, D C MacAuley Br J Sports Med 2012;46:4 220-221 Published Online First: 7 September 2011 doi:10.1136/bjsports-2011-090297
PRICE needs updating, should we call the POLICE?
C M Bleakley, P Glasgow, D C MacAuley
Br J Sports Med 2012;46:4 220-221 Published Online First: 7 September 2011 doi:10.1136/bjsports-2011-090297

MEAT

 • Movement,
 • Exercise,
 • Analgesics,
 • Treatments

Movement: kontrolleret bevægelse af de ramte led kan stimulere bSkærmbillede 2014-06-09 kl. 11.16.21lodgennemstrømning, reducerer dannelsen af uhensigtsmæssigt kollagen væv (arvæv), og effektivt at forbedre inddrivelsen. Et Cochrane review (Kerkhoffs et al. 2002) viste hos patienter med ankel forstuvninger som blev behandlet med egne aktive funktionel mobiliseringer snarere end immobilisering, disse personer havde mindre hævelse.

Exercise: Bleakley et al (2010) viste at styrke, AROM (aktive range of motion)-øvelser og stabilitetsøvelser sammen med RICE forbedrede funktion og vægtbærende hos patienter efter akut ankel forstuvning.

Analgesics: Det foreslås, at atleter med høje niveauer af smerte kan bruge smertestillende midler i genoptræning.

Treatments: atleter bør søge behandlinger såsom fysioterapi (gerne Mulligan terapeuter), med henblik på at få den rette guidance til hvordan hvornår man kan starte sport op igen.

Den akutte skade. Case fra Homeless World Cup.
En fodboldspiller vrider om og bliver båret ud til vores behandlingstelt da spilleren ikke kan støtte på foden pga. smerte. Ingen ved hvor slemt det er. Træner som er dårlig til at tale engelsk peger på foden, fagter med armen (imitere et tryk på en dåse og siger samtidig Sssss og spørger om den er Kaput?. Spilleren græder nu. Jeg ved godt træneren mener i-cespay is. Jeg ligger compression inden for 2-3 min efter vridet. Spiller bliver bedt om Protect/Ro = I udelades. M bliver påbegyndt inden for smertegrænsen og uden støtte. Træneren bliver beroliget og det smitter af på spilleren der selv begynder at bevæge foden minimalt. Smerteteori omkring ankelskader forklares. Der aftales, at se hvad status er senere på dagen (ca. 1-2 timer) og dagen efter (ca. 15 timer efter skade). Status efter en time. Hævelse, minimal smerte, humper. Status efter et døgn. Minimal hævelse, ingen smerte, alm. gang, smerte ved fodboldbevægelser. Foden tapes op med en MWM-tape. Spilleren er rolig og tryg ved situationen. Ingen ved selvfølgelig hvad status ville være hvis kun I og E også blev udført eller hvis der havde været I tilstede.

 

Skærmbillede 2015-02-17 kl. 22.59.03Skærmbillede 2015-02-17 kl. 23.00.59

Læs også

Acute Soft Tissue Injury Treatment – PhysioinSport Guidelines


http://simonkirkegaard.dk/den-bedste-behandling-af-akutte-skader-hvad-ved-vi-egentlig/

Cold water immersion to improve postexercise recovery: a meta-analysis.

Topical cooling (icing) delays recovery from eccentric exercise-induced muscle damage.

Ice application and its use in sport – by Peter Thain

Kerkhoffs GMMJ, Rowe BH, Assendelft WJJ, Kelly KD, Struijs PAA, van Dijk CN. Immobilisation and functional treatment for acute lateral ankle ligament injuries in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2002, Issue 3.

Bleakley CT, O’Connor SR, Tully MA, Rocke LG, MacAuley D, Bradbury I, et al (2010). Effect of accelerated rehabilitation on function after ankle sprain: randomised controlled trial. BMJ 340

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yXT012us9ng#at=109

Topical cooling (icing) delays recovery from eccentric exercise-induced muscle damage.

3 thoughts on “Akutte skader. Hvad skal jeg gøre?”

 1. 1. Kommentar (kommentareren kom på facebook)
  Interessant at koldbade har gavnlig effekt i rehabilitering
  Normalt ville træningen jo foregå i varmtvandsbassin

  Mon kulden har en reducerende virkning på den lokale inflammation der opstår ved træning og ved eksisterende inflammation fra eksisterende skader og at vævet tolerance derfor er større og mere effektivt i koldbadet?

  Og så er den vægtfri belastning er også med til at reducere inflammatoriske respons

  1. Svar: (starter med konklusionen da folk ofte ikke læser mere end et par linjer).

   Konklusion
   Jeg ved ikke om der ligger gode nok studier på området. Er man almindelig motionist og aldrig træner flere hårde dage i træk, vil man formentlig ikke opleve den store virkning, og derved er tiden i det kolde vand, måske ikke ligeså effektiv. Men er man langdistance triatlet eller professionel fodboldspiller, og har flere hårde træningsdage i træk, som øger behovet for restitution, bør kolde bade indgå som en naturlig del af træningen.

   Jeg kan vil kun referer til, at HydroWorx pool bliver benyttet blandt premier league klubber i England, og de vil have en have en stand under Football medicine and strategies konferencer i næste uge, som jeg glæder mig til at besøge. Så skal jeg nok skrive mere om det.

   Men min egen forhåndsindtaget hypotese er, at det kolde vand nedsætter inflammationstilstanden i led og muskler jf RICEM princippet (Ro, Is, Kompression, Elevation), hvor Is er vigtig hvis man f.eks. får en forstuvning. Men fordi man ikke har en skade, kan man godt agere forebyggende. For mange fodboldspillere & atleter belaster jævnligt deres led og muskler, og derfor kan et koldt bad virke forbyggende efter træning pga. den virkning på kulde af på at mindske kardilatering, smerter, inflammation og hævelse, samt sympatiskeprocesser der vil frigive kroppens egne hormoner såsom noradrenalin og kortisol, og dermed vil kunne sætte helingsprocessen hurtigere i gang.

   Men i fodbold (HydroWorx pool) bliver vandterapi benyttet mere konstraagtigt, hvor man sigter efter både kulde og varme. Lidt ligesom når man vinterbader og går i sauna bagefter.

   Men det kunne da være spændende at lave et retroperspektiv case control studie på triatleter som i forbindelse med deres svømmetræning aktiv benytter >15 grader koldt vand og sauna efter træningspassene.
   Ligesom studier med Is, kompression, akupunktur og ultralyd som forebyggende for sportsfolk er mangelfulde.

   Ofte ses ovennævnte muligheder dog at have en virkning i praksis, og derfor har det et terapeutisk blåstempel indtil forskningen viser os noget andet.

   #Shareyourscience

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s