Inspiration

Reflektioner over vores bevægelser

 Reflektioner over vores bevægelser

Har du brug for behandling eller genoptræning kan du finde mere info på SøernesFysioterapi.dk. Du kan også følge med på facebook: 

Andreasbjerregaard.wordpress.com
Søernesfysioterapi

Kom gerne med feedback til om dette blogindlæg har relevans for jer.

Bevægelser

Skærmbillede 2015-02-21 kl. 20.35.14Tænk hvor fantastisk det er at vi kan gå, løbe og endda cykle uden at vi har en hel brugsvejledning foran os. Kroppens bevægelsesmønstre er kodet og lagret i vort system så vi ikke engang skal tænke over dem.

Der er 640 muskler i kroppen, som tilsammen giver mere end 250 ledbevægelser af frihed gennem et vestibulært (indre øre), visuelt (øjne) og proprioceptiv (kropsbevidsthed) system.

Skader her gør at vores forudsigelser af god bevægelse ikke er så præcis som vi gerne vil have det.
Vi oplever alle sammen smerte, det er nødvendig for at undgå skader. Men hvornår er det hensigtmæssigt at kroppen tolker de signaler den får fra kroppen.

Træning af god bevægelse er afgørende for gode træningsresultater, færre skader og smerter.
Større præcision, kraft, timing, mindre energiforbrug ved bevægelse giver en sundere belastning for kroppen.

At bevæge os, handler ikke om store muskler, det handler heller ikke smidighed, men det handler om det mønster vi bevæger os på. Til det deler vi vores bevægelser op i lukkede bevægelse (closed-kinetic-chain) og åbne bevægelser (open kinetic chain), vi deler mønstre op i Ipsi laterale og contralaterale bevægelser og vi kigger på kontrol og stabilitet i in- and out of alignment.

Selvom kroppen er en hårdfør mekanisme, vil den ved længere tids overforbrug reagere ved kompensere på en række – ofte – uhensigtmæssige måder. Disse måder vil videre påvirkes af dårlig søvn, stress, træthed, dårlig humør til smerte og skader.

Skærmbillede 2015-02-21 kl. 20.43.51

Heldigvis er kroppen også så fantastisk at den heler sig selv og ofte glemmer vi at vi overhovedet har været skadet eller været i ubalance gennem længere tid.

Det kroppen dog ikke glemmer er de tillært sig nye vaner og måder at bevæge os på. Ikke alle “gode” vaner fra før skaden vender tilbage da vi nu har indlært et nyt bevægelsesmønster – og det kan være en betydende faktor for en re-skade eller at vi ikke kommer tilbage til samme niveau som før skaden.

Læs om re-skader ved ankelskader: Ankelskader

Hvad er bevægelse?

Jeg er sikker på alle er klar på hvad bevægelse er da det er nået vi gør hver dag, men hvad god bevægelse er – og hvad dårlig bevægelse er ikke altid helt klart. I mange år har vi troet at hvis vi bare sad helt stabilt hele tiden så var det en god bevægelse eller undgik vi at slide kroppen hvis vi havde slidgigt, så var det god bevægelse. Heldigvis er vi blevet klogere, men vi har stadig svært ved at finde ud af hvad god- og dårlig bevægelse egentlig er. I litteraturen står der at bevægelse meget simpelt er: a moment is the measure of a tendency to produce motion about a point or axis . Bevægelse er altså et mål for en kraft (en kinetisk variabel) der producere bevægelse (en kinematisk variabel).

Hvordan lære vi bevægelse

Spædbørn udvikler bevægelse gradvist ved at lære en række grundlæggende bevægelsesmønstre, som udgør byggestenene til mere komplekse bevægelser.

Skærmbillede 2015-02-21 kl. 20.08.06

For eksempel lære spædbærn ved at ligge på jorden eller sidder i forskellige positioner at stabilisere deres hoved så de kan følge med i deres omgivelser. Denne stabilisering bruges til at skabe postural kontrol der kræves i kravle, stå, gå, kaste og klatre.

De grundlæggende bevægelsesmønstre vi lære i barndommen kan opfattes som neurologiske computer/hjerne-kontrolprogrammer, som kan kombineres på forskellige måder så vi udvikler et stort repertoire af bevægelser. Får vi en skade, mister vi en del af dette repertoire og skal genvinde/genopfriske den specifikke bevægelse uden kompensation.

Skærmbillede 2013-11-26 kl. 01.12.23

Har du glemt hvordan det er at kravle, så prøv videoen her.

Skærmbillede 2015-02-21 kl. 22.28.59

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s