Inspiration

The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function,

Fysioterapi: SøernesFysioterapi.dk.

Facebook: Andreasbjerregaard.wordpress.com / Søernesfysioterapi

The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function

Skærmbillede 2015-03-13 kl. 10.12.15Br J Sports Med-2015-McKeon-290

Dette blogindlæg er baseret på ovenstående studie af Patrick O McKeon, Jay Hertel,Dennis Bramble, Irene Davis, Br J Sports Med.

Forfattere kan du også lytte til her i en Podcast.

 

Indledning

Vores fødder er vores bedste ven. De bærer os livet igennem, ofte uden brok. Vi tilbagebetaler ikke foden med den opmærksom den fortjener. Dette er nok højst fordi foden er den kropsdel der sidder længst væk fra vores hjerne, og vi har langt flere kropsdele vi vil tilfredsstille med wellness, træning, praktisk & lækkert tøj, inden vi kommer ned til fødderne, som vi ofte bare “pakker” ind.

Foden er tilmed en kompleks struktur med mange led og bevægelser. I stående stilling er foden vores bræt at stå på (base of support) og under gang skal foden være både stabil og støddæmpende.

Vores fod bevægelser- og stabilitet styres af indre og ydre muskler. Disse muskler kalder vi henholdvis lokale stabilisatorer og globale movers (bevæger af foden; ref Punjabi).

  • De lokale stabilisatorer er delt i fire lag af plantar intrinsic ‘indre’ muskler. Disse muskler har generelt små momentarme, små tværsnitsarealer og tjener primært til formål at stabilisere fodens buer.
  • De globale movers er de ‘ydre’ muskler, der “udspringer” fra underbenet, krydser anklen og hæfter på foden. Disse muskler har større tværsnitsarealer, større momentarme, og får foden til at bevæge sig.  Disse ‘globale movers’ giver både absorption og fremdrift under dynamiske aktiviteter.

Hos alle idrætsudøver man opleve udtrætning / fatique af de ‘plantar instrinsic muskler’ ved gentagne koncentriske sammentrækninger.Skærmbillede 2015-03-09 kl. 23.18.04Skærmbillede 2015-03-09 kl. 23.18.36

Hvad har ellers betydning for foden?

For at få foden til at bevæge sig optimalt og smertefrit sker det i samspil med 3 ‘subsystemer’. Det neurale subsystem, det passive subsystem og det aktive subsystem.

  • neurale subsystem: består af receptorer i leddet (proprioception) og sansoriske receptorer i huden (cutane receptorer) og andre receptorer der registrerer varme/kulde, smerte og så videre.
  • passive subsystem: består af ligamenter, fascie og knogler.
  • aktive subsystem: foden muskler, de lokale stabilitorer og de globale movers.
Skærmbillede 2015-03-07 kl. 16.30.49
The foot core system is comprised of interacting subsystems that provide relevant sensory input and functional stability for accommodating to changing demands during both static and dynamic activities. The interaction of these subsystems is very similar to the lumbopelvic core system. ▸ The plantar intrinsic foot muscles within the active and neural subsystems play a critical role in the foot core system as local stabilisers and direct sensors of foot deformation. ▸ Assessment of the foot core system can provide clinical insight into the ability of the foot to cope with changing functional demands. ▸ Foot core training begins with targeting the plantar intrinsic muscles via the short foot exercise, similar to the abdominal drawing in manoeuvre, for enhancing the capacity and control of the foot core system http://www.runresearchjunkie.com/the-concept-of-core-stability-of-the-foot/

Relevans af ‘core stabilitet’ øvelser til foden 

Når vi får en skade / et problem i foden, så fokusere de fleste behandlinger sig ofte ved ‘eksternt’ støtte af foden (fx såler/indlæg/hvile) i stedet for at træne disse muskler til at fungerer som de er designet.

Øvelser til foden er traditionelt  beskrevet som kortfodsøvelser fx tå-fleksion øvelser såsom at løfte eller krølle et håndklæde eller samle en blyant op med foden.

Det nye ‘paradigme’ henvender sig mere til at ‘patienten’ genlærer at holde subtalar neutral (core-stabiliteten), calcaneus (hælknoglerne) og metatarsus knoglerne (forfodsknogler) på jorden og med tæerne hverken for bøjet eller strækt.

Budskabet

Vi skal opfatte foden som vi gør med andre kropsdele når vi træner stabilitet ved at træne foden i en neutral position. På samme måde ‘vi’ gør med lænderyggen (lumbopelvic) området og vores træning skal fokusere på bevægelsesmønstre og styrke foden i neutral position under bevægelse frem for bestemt isolerede kort-fodsøvelser. Håbet er at en stærkere fod (gennem det neurosubsystem / passive subsystem / active subsystem) kan forebygge overuse skader i kroppen, frem for at vi forebygger med passive tilgang såsom ortopædiske såler. Såler kan dog være en god ting for nogen, og for andre er det måske et bidragende tiltag i en periode. Men hvis vi ser foden som vi ser ryggen, så går vi heller ikke længere rundt med korset eller rygskjold hvis vi falder ned i dårlig holdning.

Book tid til fysioterapeut behandling. Udfyld skadesformularen her.

Se andre blogindlæg her der give bud på øvelser til foden.

Skærmbillede 2015-03-09 kl. 23.18.25

Andre studier

Der er stigende evidens på at træne fodens core-stabilitet via progressive kort-fodsøvelser. F.eks har et 4 ugers fodtræningsforløb hos raske personer reduceret fald i svangbuen, naviclare drop og forbedret balancen.

Effect of plantar intrinsic muscle training on medial longitudinal arch morphology and dynamic function.

I en anden undersøgelse med raske personer over 4 ugers tid, blev dynamisk balance forbedret i forhold til dem, der udførte 4 ugers håndklæde-krøl fodøvelser.

Differences in static– and dynamicbalance task performance after 4 weeks of intrinsic-foot-muscle training: the short-foot exercise versus the towel-curl exercise.

Hos raske unge voksne med pes-planus, fik man trænet væsentlig styrke (muskel tværsnitsareal i hallucis longus) i storetå fleksion efter 4 uger med kort-fod øvelser og såler/fodindlæg i forhold til fodsåler/indlæg alene.

Effect of foot orthoses and shortfoot exercise on the crosssectional area of the abductor hallucis muscle in subjects with pes planus: a randomized controlled trial.

Skærmbillede 2015-03-22 kl. 23.32.57Reference

The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function

Retraining foot muscle function – let’s build on this positive concept, not bury it with negativity

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s