Inspiration

Isometrisk skulderøvelser

Fysioterapi: SøernesFysioterapi.dk. 

Facebook: Andreasbjerregaard.wordpress.com / Søernesfysioterapi

Isometrisk skulderøvelser

 

Antal reps, sæt og hyppighed af øvelser afhænger af funktion og smerte. Ofte 5-6 gange om dagen i 15-30 sekunder med 4-5 reps.

8 9 10

skaermbillede-2017-03-04-kl-10-58-36

 

 

 

 

 

 

 

 

Video

Reference

Dose response of isometric contractions on pain perception in healthy adults.

Effects of shoulder girdle dynamic stabilization exercise on hand muscle strength

Do isometric and isotonic exercise programs reduce pain in athletes with patellar tendinopathy in-season? A randomised clinical trial.

Isometric Contractions Are More Analgesic Than Isotonic Contractions for Patellar Tendon Pain: An In-Season Randomized Clinical Trial.Isometric Contractions Are More Analgesic Than Isotonic Contractions for Patellar Tendon Pain: An In-Season Randomized Clinical Trial.

Pain relief after isometric exercise is not task-dependent in older men and women.

Isometric exercise induces analgesia and reduces inhibition in patellar tendinopathy.

4 thoughts on “Isometrisk skulderøvelser”

 1. Hej.
  Har lidt svært at forstå hvad du mener her: “Antal reps, sæt og hyppighed af øvelser afhænger af funktion og smerte. Ofte 5-6 gange om dagen i 15-30 sekunder med 4-5 reps”. Skal hver repetition være 15-30 sek? Da tager det mange minutter/dag med 5 forskellige øvelser med 5-6 gange/dag.

  1. Hej Anders.

   Tak for spørgsmålet.

   Det rigtigt, det kan blive lang tid. Men budskabet er få sekunder mange gange om dagen. Lidt ligesom når vi spiser/drikker, det gør vi heller ikke kun om morgen, men fordeler det ud, så skal vi tænke øvelserne på samme måde. Jeg tror ikke på at afsætte 20 minutter om dagen samme tidspunkt hver dag (lige til disse øvelser). Men det skal være sådan, at du 15 sekunder tid, lige står og masser kontraherer (laver isometrisk kontraktion) i forskellige retninger. Jeg tænker det gerne må være lidt forskellige retning hver dag. Det kan være bordkanten, når du henter kaffe, mas ned i bordet når du sidder ved skrivebordet og så videre.
   Nogen har det med at høre det en gang i timen. Andre forsøger at sige, jeg gør det lige når jeg møder ind, inden jeg kommer retur fra frokost, og inden jeg cykler hjem, og så en aften rutine.

   Men du skal blot ud og lege lidt med det, og ellers vil jeg til hver tid opfordre til lige at fange en fysioterapeut eller en dygtig træner.

 2. Tak for svar. Og jeg er stadig ikke helt med. 15-30 sek kontraktion i forskellige retninger (hvor mange retninger/øvelser per gang plejer du at give pt?). 4-5 gange efter hinanden (med de samme øvelser?). 5-6 gange/dag (men skifte øvelser nogle gange/dag?). Og jo, jeg kender en fys, men som har lidt at forstå tingene. Nemlig mig selv.
  MVH

 3. Agh, fedt. Så prøver jeg lige at skrive et par referencer jeg har været glad for at læse i forbindelse med hele denne isometrisk loading bølge.

  Jeg er nok alt for holitisk til at kunne skrive en opskrift, der ville kunne underbygges med teori. Men det jeg siger til patienter er, at det skal bruge skulderen så meget som muligt. De kan forstille sig at der et stort ur på væggen. Så skal de stille sig med siden til væggen og presse hånd ind i væggen 15 sekunder på alle “uret” 12 timer. Men afhænger af funktion, så det kunne også være fra knæ 4 stående i forskellige yoga stillinger. Det som er godt her, er at alt bliver lavet i en close-kinetic-chain med hånden som punktum fixum.

  Vi har en teori, som så også skal passe ind i et realistisk liv. Så det er ikke så sort/hvidt om hvor længe du holder den men blot du gør det. Jeg er virkelig glad for Erik Meira Should I load it model. http://trustmephysiotherapy.com/just-load-it/

  Forfatteren Ebonie Kendra Rio har lavet en del studier om dette jeg tænker du kan søge inspiration i.
  Isometric exercise induces analgesia and reduces inhibition in patellar tendinopathy.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25979840

  Nogen gange kan det dog godt være lidt kedeligt at læse studier, især fordi man også skal forholde sig til sample size, SD osv.

  Samme forfatter har også lavet et narrativ review, som er på 5 evidens level, men som er lidt lettere at forholde sig til. Jeg synes denne artikel giver sindsyg god mening, især figur 1, om det vi kan forsøge af interventioner.
  Review: Tendon neuroplastic training: changing the way we think about tendon rehabilitation: a narrative review
  http://bjsm.bmj.com/content/early/2015/09/25/bjsports-2015-095215

  Samme forfatter har lavet et lidt mere overskueligt blogindlæg
  Isometrics reduce tendon pain, JUNE 19, 2015 BY BIM
  http://www.bodyinmind.org/isometrics-tendon-pain/

  En anden af de store skulder fysser J. Lewis har det også lidt inden over sine behandlinger.
  Rotator Cuff Tendinopathy: Navigating the Diagnosis Management Conundrum

  Click to access 3.Tendinopathie.DiagnManagement.Lewis.JOSPT.2015.pdf

  Jeg tror ikke helt jeg får svaret på dit spørgsmål. Men jeg har ingen one-fit-all løsninger, og ikke altid det samme, men forsøger kun at tænke isometrisk loading ind som en lille del af hele sene rehab spektret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s