Inspiration

Kan barfodstræning hjælpe på løbeskader?

Kan barfodstræning hjælpe på løbeskader?

Fysioterapi: SøernesFysioterapi.dk. 

Facebook: Andreasbjerregaard.wordpress.com / Søernesfysioterapi

Skærmbillede 2015-09-28 kl. 10.13.15
Almindelige løberelaterede irritation/smerter i benene sættes ofte i forbindelse med overbelastningsskader (overuse). Typisk vil disse smerter opstå i forbindelse med sport. Symptomerne forværres ofte af en vis mængde belastningen enten i form af løbehastighed eller løbelængde. Der peges ofte på skinnebenet når disse symptomer skal forklares, ofte refereret til skinnebensbetændelse eller biomekanisk overload syndrome.

Læs mere om skinnebetændelse her: Skinnebensbetænnelse

Den almene teori om irritation i underbenet er, at der har været/er en nedsat blodforsyning og øget belastning i vævet der gør musklen overbelastes, fx ved at musklen hypertrofieret (vokset) mere end det omkringliggende væv (fascie / knogleperiost) kan nå at adaptere og dermed skaber et forøget tryk i benets strukturer.
Denne teori har man endnu ikke kunne bekræfte, men selvom vi ikke kan verificere denne teori bruger vi, mig selv inklusiv, kompressionsokker og kinesiotape til at reducere dette tryk. Der bliver ligeledes brugt mange andre måder at mindske overbelastningen enten ved at minimere load eller bruge ultralyd, laser, akupunktur, is-bade osv. Disse behandlingsformer har dog ligesom mange andre passive behandlingsformer manglende bevisbyrde.

Løbecyklus

Hos en typisk langdistanceløber vil løbecyklussen starte med at hælen har den første kontakt med jorden (heel strike), med en trædene overgang til midtfod  (midstance phase), hvorefter foden laver en naturlig grad af pronation og slutter bevægelsen ved forfoden (toe-off). Fodens pronation bliver styret af tibialis posterior og flexor digitorum musklerne og når foden har slipper jorden igen (propulsive phase),  vil foden gå i supination gennem toe-off fasen dels hjulpet af dorsifleksorerne og løbecyklussen vil starte forfra.

Skærmbillede 2015-09-28 kl. 10.23.53

Derefter ser vi på hvad der sker i knæ, hofte og lænd, vi ser på hvor foden lander i forhold til midt linjen.

Skærmbillede 2015-09-28 kl. 10.07.20 Skærmbillede 2015-09-28 kl. 10.07.37 Skærmbillede 2015-09-28 kl. 10.07.53

Løbeteknik

Når vi får lavet en løbestils analyse,så ser vi på de kræfter der giver os den mest optimale løbecyklus, og dermed påvirker strukturerne i foden mindst muligt, således at kroppen tilpasses den arbejdsbyrde den sættes overfor. Muskler og led er designet til at absorbere kraftpåvirkningen af en hæl-i-sæt landing, og dette kan vi hjælpe på vej ved at give mere stødabsorberende sko eller såler. Men hvis problemet fortsætter så kan det være vi skal til at re-tænk vores opfattelse af foden og lave den modsat træningsindsats. Altså styrke foden i dens forskellige faser. En af de måder vi kan styrke foden på er fx. at træne uden sko eller gå rundt et par timer på arbejdspladsen eller i træningscenteret med et par fivefingers.

Læs mere om: The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function,

Skærmbillede 2015-09-28 kl. 10.43.50

Konklusion

Som fysioterapeut er jeg stor fan af at træne med bare fødder, og det er vigtig del af træningen i Søernes Fysioterapi. Men jeg er også af den overbevisning, at det at træne i bare fødder har en række andre positive indvirkninger:

– Øget styrken i din ankel og fod.

– Øget fleksibilitet i foden (da den ikke længere er begrænset af skoen).

– Foden få lov til at arbejde og sende signaler tilbage til hjernen, hvilket øger balancen og giver dig en bedre kontrol i øvelserne.

Og jeg tror på, at en styrkelse af foden, i nogle tilfælde kan have en skades reducerende effekt.

I de fleste fitness centre er det ikke lovligt at gå rundt i bare fødder pga. smittefarer for fodbakterier og på græsplænen kan man være bekymret for at træne på en sten, glasskår ect., men her kan fivefingers er en minimalistisk sko der giver mulighed for spredning af tæerne være en god erstatning for løbeskoen.

“Løber du, så brug en løbesko, træner du, så brug en minimalistisk sko.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s