Inspiration

Fiberspræning. Hvilke øvelser.

Fysioterapi: SøernesFysioterapi.dk.

Facebook:Physioblog Andreas Bjerregaard / Søernesfysioterapi

Vi har alle set det: En fodboldspiller der spurter efter bolden, og med den ene hånd rækker ud efter bagsiden af ​​låret, mens den anden hånd anden signalere til publikum at han er skadet, som tegn på en fiber i hasen. Se video af det her. Jozy Altidore, Fernando Torres, Ronaldo og Arjan Robben

Det  hvad der kan ligne en akut hase skade, er måske en overbelastede baglårs skade, der i ugerne forud for fiber skaden har vidst tegn på at den har været belastede; såsom nedsat træningsmængde (træningsload),  øget følelse af træthed og stramme hase, evt. nedsat range of motion i hofte i visse bevægelse.

Restitutionsperioden mellem træningssessioner har måske heller ikke været så gode som de har kunne være på grund af øget pres fra omgivelserne om at skulle spille, og lysten til selv at ville hjælpe sit hold til at vinde.

Skærmbillede 2015-11-24 kl. 07.24.28Baglårs forstrækniner tegner sig for en betydelig del af de samlede skader i fodbold. En hamstring skade kan i følge et 11 års UEFA studie resultere i at en fodboldspiller er væk fra spillet i gennemsnit 18-19 dagen, men op til 180 dage. Re-skader blandt dem der har haft en haseskade er et af de punkter der fylder forskningen mest i øjeblikket og det er især inden for de første 21 dage efter retur til sport der er særlig kritiske (Arnlaug Wangensteen et. al, 2015). Dette tyder på, at vores rehabilitering strategier måske tillader vores spillere at vende retur for tidligt.

Skademekanisme og prognose

Undersøgelser tyder på, at flere proximale forstrækninger (tæt på balden / high hamstring tendinopathy). Når skaden er sidder lige under balden, så vil det ofte resultere i en længere rehabiliteringen, og er ofte associereret med det lange hoved af biceps femoris. Det har vist sig, at der er mange faktorer, der vil afgøre, hvor alvorlig skaden er, og hvor lang tid det vil tage at vende retur til sport.

Retur til sport. Hvad skal vi så træne?

Styrke

Gradvis styrkelse af collagen fiberdannelse i vævsremodellering processen er nøglen.
Især eksentrisk styrketræning og træning af hasemuskerne i en forlænget position er hvad der er mest konsensus om i øjeblikket. Så forslået øvelserne her.

Lumbopelvic kontrol

Evnen til at styre bækkenet effektivt repræsenterer en af ​​de vigtigste aspekter for en vellykket rehabilitere og forebygge forstrækning skader. En person med en alt for anteriort tiltet bækken vil have biomekanisk øget spænding i hasemusklerne muskler og på sædeknoglen. Dårlig core kontrol kan også føre til yderligere kompenserende mekanismer i benet, som kan øge risikoen for hamstring skader.

Når haseskader ofte længere en energi gennem senerne kan det også være fordelagtig at prøve med stiffness træning af benet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s