Noter til at lave et Systemetisk Review

stack_of_booksSøernes Fysioterapi

Facebooksider:

Igår stod den på undervisning af systemetisk review ved forskerkurser.dk Kan bestemt anbefales.

Knowledge Is Power (Sir Francis Bacon, 1597)
Evidens og adgang til litteratur giver os en bedre mulighed for at træffe behandlingsbeslutningerfor eller imod en intervention på baggrund af anbefalinger.
Skærmbillede 2015-11-25 kl. 22.52.57Her ligger det systematiske review i toppen af evidens hirakiet. Men kvaliteten og styrken af anbefalingerne er kun så stærkt som kvaliteten af de medinddraget studier er analyseres. Derudover skal vi kunne se forskellen på statistisk og en klinisk signifikant, og vi skal kunne spotte bias.

Reviews skal også være forståelige og have bokse til at gøre det lettere for læseren at besvare dette spørgsmål. Hvis der kun er en ting man skal huske fra denne review, så er det ….

Skærmbillede 2015-11-25 kl. 22.35.53Et andet vigtigt “punkt” er selve spørgsmålet. Det kan inddeles i 4 faser.

  • (P(opulations)): hvem taler vi om?
  • (I(ntervention)): Hvad er det vi er interesseret i.
  • (C(omparator): hvad sammenligner vi det over for
  • (O(outcome)): hvad har det af konsekvenser for intervention.

Det er hvad vi kalder PICO-spørgsmål.

F.eks. Folk med gentagende ankel forstuvninger, hjælper neuromuskulær re-training, sammenlignet med ingen re-træning, reducerer det gentagelsesraten.

P=folk med gentagende forstuvning.
I= Re-træning
C=Ingen behandling
O=blev der færre folk med gentagende forstuvninger i anklen.

Til at holde styr på sine artikler og registerer kan man bruge;
Mandeley: https://www.mendeley.com/dashboard/
Papers: http://www.papersapp.com/

Ydermere kan du bruge covidence til at streamline din proces.
https://www.covidence.org/

Har du brug for at få adgang til litteraturen men ikke har adgang så kan du bruge til www.researchgate.net til anmode om litteraturen af forfatteren.

Centrale begreber:
Confidence interval (CI): sandsynligheden for den sande værdi. I nogle studier vil man kunne finde “Chance of benefit” eller “the risk of harm” som fortæller noget om den sande værdi for klinisk beslutningstagen.
CI er ofte beskrevet som 95%. Altså at der er 95% chance for en sandhed inkl. i studiet og at der er 5% chance for at sandheden ikke er der. Så det er her vi refererer til confidence limits.
Et eksempel: Denne diæt giver et gennemsnitlig vægttab på 3,2kg. (CI 95% 1,6kg til 4,8kg). Hvis vi så har en 0-værdi, hvor alt på linjen til venstre er negativ effekt og alt til højre for 0-værdi er positiv effekt.
(se fig.)Skærmbillede 2015-11-26 kl. 10.14.07

Et andet centralt begreb er Odds-ratio, hvilket referer til prevalence og incidens.
Fx. har man et spørgsmål på “mængden af drenge og piger der dyrker sport.”
Og 75% af drengene dyrker sport (75/25) og hvis det 36% af pigerne der dyrker sport (36/64).
Det giver så en odds-ratio på = (75/25)/(36/64) = 5,3x.
Det vil sige, at der er 5,3 gange større chance for at drenge dyrker sport end piger. Men kun hvis begge grupper der er tjekket er lige store.

Nedenstående er der gode link til forskellige sidder hvor man kan læse omkring systematiske reviews 😀

 

 

http://www.researchgate.net/…/255717212_How_to_Write_a_Syst…
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g7647
http://www.prisma-statement.org/
http://www.crd.york.ac.uk/prospero/
http://www.bmj.com/content/336/7650/924
http://journals.plos.org/plosmedicine/article…
http://www.consort-statement.org/…/MOOSE%20Statement%202000…

Andre links to at læse artikler
http://www.bmj.com/…/resources-…/publications/how-read-paper

Link om best evidence medicine
https://www.youtube.com/watch?v=XWi7vNv2nosSkærmbillede 2015-11-25 kl. 22.51.05Skærmbillede 2015-11-25 kl. 22.50.32

Making Sense of a Standardized Mean Difference
Confidence Interval
Clinical Significance
Understanding what a P value tells us
Relative Risk it’s easy to calculate and interpret
Odds Ratios
Understanding a Meta-Analysis in 5 Minutes or Less
What’s the Risk? Understanding Absolute and Relative Risk Reduction https://www.youtube.com/watch?v=QPXXTE8N4PY&list=PL50nkPezdX7m0bRM6Z6bfULMpQebx_7-E

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s