I video demonstreres kompression på senerne. Et af eksemplerne er at achillessenen, der vedhæfter på hælknoglen, dannes der en lille fulcum (lomme/omdrejningspunkt) der komprimeres alt afhængig af dorsalfleksion i foden.

Skærmbillede 2016-03-06 kl. 22.43.11Mellem achillessenen og knoglen ligger der er en bursa der ved overbelastning kan blive komprimeret.

Dette har blandt andet vist sig i studie (1) med rotter, hvor forfattere kombinerede kompression (sætte et stykke væv ind i the subacromiale rum) og overload  (rotterne er skulle løbe ned af bakke) og fandt at de var den kombination der gav problemer for senen frem for overload eller kompression alene.

Overført til achillessene øvelser hvor man så med hælen ud over en kant og sænker sig langsomt. Så bliver det nederste stykke af achillessen både komprimeret og overloaded. Disse øvelser har ca. 32-55% succesrate (2-3).

Men et studie fra Jonnson et al i BJSM 2008 med 27 participants (34 tendons) lavede det samme eksentriske træningsprogram men til flat gulv (altså reducerede belastning i achillessene tilhæftningen på hælknoglen). Forsøget viste forbedring hos  67% af deltagerne.

skaermbillede-2016-11-03-kl-12-14-01

Skærmbillede 2016-11-03 kl. 11.38.26.png

 

Rotator cuff tendinosis in an animal model: role of extrinsic and overuse factors.
2. P Jonsson,1 H Alfredson,1 K Sunding,2 M Fahlstro¨m,3 J Cook4 New regimen for eccentric calf-muscle training in patients with chronic insertional Achilles tendinopathy: results of a pilot study

3. Malliaras, P., Barton, C. J., Reeves, N. D., & Langberg, H. (2013). Achilles and patellar tendinopathy loading programmes. Sports Medicine, 43(4), 267-286.

4. Eccentric or Concentric Exercises for the Treatment of Tendinopathies?