Inspiration

Athen authentic marathon – november 2016 – hvad tænker jeg på når jeg løber.

Athen Marathonskaermbillede-2016-11-16-kl-08-00-55

I søndags fulgte jeg fodsporene på den græske legende, soldat og løber Pheidippides, der løb fra Marathon til Athen, for at meddele at den græske hær havde besejret perserne. Ifølge legenden døde Pheidippides af sine anstrengelser og siden har ruten inspireret tusindvis af entusiatiske løbere til at gennemføre de 42.195km.

skaermbillede-2016-11-14-kl-14-48-51skaermbillede-2016-11-16-kl-08-13-19

skaermbillede-2016-11-14-kl-14-58-40Dagen op til marathon

Dagen inden Athen marathon gik med at besøge expoen, og afhentet startnummer. Om aften blev race kit lagt frem, og øl blev delt på den nærliggende cafe, så det ville være lettere at falde i søvn om aften.

På løbsdagen
Løbsdagen startede tidlig morgen ved 04:50 tiden, med at spise vores medbragte havregryn. Kl. 06.00 begav jeg mig ned mod Syntagma Square hvor busserne transporterede alle løbere mod Marathon i busser. Busturen tog ca. 40 minutter inden vi ankom til startområdet i Marathon, hvor der var mulighed for omklædning, opvarmning og de sidste toilet besøg og andre forberedelser.

skaermbillede-2016-11-16-kl-08-02-23LØBET
For mit vedkommende startede athen marathon kl 09.06 og sluttede 4 timer 09 minutter og 11 sekunder senere.

I et marathon har hver beslutning en efterfølgende konsekvens. Jeg startede ved siden af en løber der havde en radio i sin taske, og han havde en ret god løbe playliste. Så jeg lagde ganske hurtigt ud, måske 10 sekunder hurtigere pr. km., end min oprindelig game-plan.  De første 5k blev løbet på 25:57. Jeg fandt ind i en dejlig behagelig rytme, men tempoet faldt lidt i takt med terrænet steg, men jeg forsøgt stadig at holde tempoet stabil. De 10k gik forholdsvis nemt i tiden 52:39, men jeg vidste også, at man det først var nu man skulle til at kravle op ad.

skaermbillede-2016-11-16-kl-07-58-51

Temperaturerne var et lille nøk over de 20 grader, og der var ingen skygge, så jeg løb hele tiden og sørge for at holde min væskebalance oppe. Der var vand depot hvert 2,5 km. og flere af stederne kunne man tage en hel flaske og løbe med, så man både kunne drikke indtil næste depot og køle sig ned ved at hælde det ud over sig selv. Det lykkes mig at holde et anstændig tempo op til 21 km.01:54:14. Ved halvmarathon-mærket fik jeg udleveret en gel. Jeg er normalt ikke meget for gels, da jeg ikke helt stoler på min mave kan håndtere dem. Jeg havde endnu ikke i krise, og vidst at det ville blive ved med at stige til over 30k., så jeg tog blot gelen i hånden, og løb med, som nødløsning hvis jeg fik behov.

De efterfølgende km. var en psykologisk kamp om ikke at spise den, for jeg kogede virkedelig i solen, og hver km. føltes uendelig lang. Her var mit løbeur virkelig min ven. Jeg lavede forskellige aftaler med mig selv om at for hver 250m, så skiftede gelen hånd og jeg bar den i den anden hånd, og på den måde kom jeg alligevel gennem et par km.

Ved 30 km.02:47:25 blev jeg nødt til at æde gelen og tage mere vand ned og gå. Mens jeg gik og satte min lid til at blanding af koffein og energi kunne give mig fornyede krafter, lagde jeg en ny overlevelsesstrategi. Det magiske slutresultat på 4 timer var fortsat indenfor rækkevidne. Forrige år havde jeg ligesom nu stået i en lignende situation på en bakke til et marathon mellem Nice-Cannes, her havde jeg overlevet bakken på at løbe 5 min. gå 1 min. løbe 5. min gå 1 min. og så håbe jeg kunne løbe resten af vejen når jeg kom tættere på mål og afstanden blev mere overskuelig (min slut tid i Nice-Cannes blev 3 timer og 53 minutter).

Jeg forsøgte med samme strategi, men ved 35k split tiden kunne jeg god se at jeg havde mistet for mange minutter 03:20:45. Men i stedet for at forsøge at indhente det tabte og risikere at gå endnu mere død, og få en endnu dårligere slut tid, valgt jeg at fortsætte på samme strategi som jeg havde lagt. For at holde mig løbene i 5 minutter og gå 1 minut. Selv for de 5 minutters løb, måtte jeg lave små micro-mål for mig selv til at fortsætte. Jeg begyndte første at tælle til 60, så 50 … 20 sek. og 10 sek., og så forfra.

Omkring 40k03:55:47  kunne jeg godt se at 4 timers tiden var umuligt, men jeg var fortsat opsat på at resultat ikke skulle være en alarmende skuffelse, og det lykkes mig at løbe de sidste stykke i mål på den ikoniske Panathinaikon stadion i tiden 04:09:29.

I mål.

Da jeg kom i mål var jeg helt udbrændt, og måtte på ynkelig vis hvile mig i skyggen af skaldespand i målområdet før jeg kom på benene. En af de ting der er vigtige når man løber, og gennemfører forskellige mål, er at sætte tid af til at fejre sine sejre. Om aften tog vi derfor på Hytra, en 2. stjernet Michelin restaurant, hvor en 8 retters menu kunne fås til 58 euro. En klar anbefaling, og god afslutning på en lang dag.

Før og efter foto

Skærmbillede 2016-11-16 kl. 10.26.04.png

skaermbillede-2016-11-16-kl-09-58-50

Som optakt Athen marathon vil jeg evt. anbefale at læse disse to bøger. Hvor blandt andet Haruki Murakami har et helt kapital om Athen Marathon.

skaermbillede-2016-11-16-kl-10-33-10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s