Inspiration

Exercise as medicine – “The intelligent can solve the problems, the genius will prevent their occurrence’’

Exercise as medicine – “The intelligent can solve the problems, the genius will prevent their occurrence’’

 • skaermbillede-2016-11-21-kl-19-56-18Apollo, the son of Zeus
 • Aesculapius, son of Apollo, the God of Medicine
 • Hygeia, first daughter of Aesculapius, the Goddess of Health
 • Panacea, second daughter of Aesculapius, the Goddess of Cures
Baggrund
Den 1. juni blev Søernes Fysioterapi et fuldtidsprojekt efter have været 3,5 år i sikre rammer under et ydernummer. Som fysioterapeut har jeg et brændende ønske om at hjælpe folk, promovere sundhed, at få folk bevæger sig mere, at få dem stærkere, og nedsætte deres smerter. Jeg har et ønske om at gøre dette med den bedst tilgængelig evidens, have en kommunikation der ikke skaber nocebo og samtidig være den førende indenfor behandling af sportsskader.
Panacea og Hygeia.
Efter at have taget alverdens kurser og blevet god til at behandle (Panacea) akutte og afhjælpe kroniske (længerevarende tilstand) smerter, er jeg blevet mere og mere interesseret i forebyggelse (Hygeia).
Som fysioterapeut indenfor ydernummer, var jeg ofte begrænset af ikke at kunne kombinerer både Panacea og Hygeia. Mine konsultationer på klinikken var fastlåste i et behandlings samlebånd hvor jeg havde 30 minutter til hver patient. Det endte ofte med at jeg brugte de sidste 5 minutter af hver behandling med det jeg ofte syntes var det vigtigste, nemlig øvelserne, og hvordan disse kunne struktureres.

I Søernes Fysioterapi har jeg forsøgt at vende mit behandlingskoncept ved at bruge længst tid på øvelser, infrastruktur og så til slut manuel terapi (briks behandling). Vi sætter en time af første gang, og 45 minutter efterfølgende gange.

Til forskel fra mange andre klinikker, så ligger Søernes Fysioterapi hos Epic Metal Cave, et lokalt gym på Ravnsborggade. Jeg tror, at der en markant forskel fra denne konstellation ift. lignende koncepter hvor et træningscenter ligger i en fysklinik. Denne forskel ligger I om hovedaktivitet er defineret ud fra en behandlingen bliver målet, hvor hver enkelte “kunde” har individuelt bestemt formål (med diverse SMART-mål) fx blive sund, genoptræne knæ osv (Panacea) eller om hovedaktiviteten bliver midlet (Hygeia) hvor vi fysisk aktivitet blot er middel til øget sundhed og bedring.

Exercise as medicine eller movement for movement
skaermbillede-2016-11-21-kl-21-38-18

Skal exercise være medicin (Panacea), så bliver den nødt til gå hånd i hånd med behandling (Hygeia). En af de måder det kan gøres på er at lade fitness industrien fusionere med sundhedsindustrien. En undersøgelse fra England viste at 92% ud af 346 læger og 99% ud af 206 adspurgte sygeplejerske var stærkt enig i at promovering af fysisk aktivitet var vigtigt. Dog var det kun 46% af de adspurgte patienter der havde modtaget et råd om fysisk aktivitet. Årsagen blandt lægerne og sygeplejerskerne til ikke at give rådet var pga. manglende tid, manglende viden til at formidle promovering af fysisk aktivitet og manglende skeptisk på at det ville gøre den store forskel.

Fysioterapeuter er notoriske fan af øvelser og fysisk aktivitet, men kunne være spændende at se samme målinger fra Danmark blandt fysioterapeuter. Men erfaring er at vi ikke er så gode til at tage snakken om fysisk aktivitet og så handle på den (practise what you preach).

En måde vi som fysioterapeuter kunne støtte op om Exercise as Medicine er ved at gå i samarbejde med foreninger og træningscentre, og tilbyde den behandling som nogen fysioterapeutiske klinikker allerede tilbyder. Dette kræver dog en reformering tilskudsmuligheder, det såkaldte ydernummer system, hvor løsningen kunne være at tilskudet fulgte patienten, og patienten derfra kunne gå til en autoriseret fysioterapeut, fremfor som det er nu, at tilskudet tilhøre nogen bestemte klinikker og at patienterne er nødsaget til at vælge dem for at få tilskudet.

Exercise as Medicine har vidst sig effekt som behandling af 26 kroniske lidelser;

Vi bliver som sundhedsprofessionelle nødt til at støtte op om Motion som medicin, og støtte patienter til at forblive aktive hele livet. På den måde kan vi måske sparer samfundet ressourser på behandlingen af en række diagnoser.

 • PSYCHIATRIC DISEASES: Depression Anxiety Stress Schizophrenia
 • NEUROLOGICAL DISEASES: Dementia, Parkinson’s disease, Multiple sclerosis
 • METABOLIC DISEASES: Obesity, Hyperlipidemia, Metabolic syndrome Polycystic ovarian syndrome, Type 2 diabetes og Type 1 diabetes
 • CARDIOVASCULAR DISEASES: Cerebral apoplexy Hypertension, Coronary heart disease Heart failure, Intermittent claudication
 • PULMONARY DISEASES: Chronic obstructive pulmonary disease Bronchial asthma, Cystic fibrosis
 • MUSCULO-SKELETAL DISORDERS: Osteoarthritis, Osteoporosis, Back pain, Rheumatoid arthritis
 • CANCER

“The intelligent can solve the problems (Panacea), the genius will prevent their occurrence(Hygeia)’’

 1. Movement for movement: exercise as everybody’s business? — Gates et al. — British Journal of Sports Medicine [Internet]. [cited 2016 Nov 21]. Available from: http://bjsm.bmj.com/content/early/2016/10/26/bjsports-2016-096857.extract
 2. Give Hippocrates a jersey: promoting health through football/sport, Jiri Dvořák, Br J Sports Med 2009;43:317-322 doi:10.1136/bjsm.2009.059618
 3. Pedersen BK, Saltin B. Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases. Scand J Med Sci Sports. 2015 Dec;25 Suppl 3:1–72.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s