Inspiration

Okklusion træning (Kaatsu)

Idag var jeg heldig at blive indehaver af et par Okklusions strapper fra MyOcclusion.com,

skaermbillede-2017-01-07-kl-11-06-27

——————————————

➡️ Okklusion bruges til at fastholde muskelvækst i styrketræning hvor der ikke er tid til så meget gym træning. Okklusionstræning består af lav vægtmodstand kombineret med blood-flow restriktion fra den arbejdende muskel. Til brug af okklusion bruges et bånd (strap/cuff) der bindes rundt om musklen. Den arbejdende vægt anbefales i starten at være let. Fx 20-30% af 1RM (low volumes and low loads) (2) (Air dyner occlusion giver ingen mening, kun at man måske har det sjovt).

➡️ Set ud fra et fysioterapeutisk perspektiv, så har okklussionstræning stort potentiale for at forbedre genoptræningen. Når du er skadet, så er det ofte kun den ene siden der er skadet, og som gør, at du ikke kan træne optimalt på det. Ved brug af okklusion kan du fremme træningen ved at minimere load.

➡️ Set ud fra et mere sæsonbaseret perspektiv, vil okklusionstræning kunne bruges under sæsonen hvor du har en presset periode med mange turneringskampe eller rejser.

Udover at bibeholde træningseffekt, viste et studie fra 2014 (3), at okklusionstræning også kan have performancemæssig effekt.

30 semiprofessionelle rugby-spillere var randomiserede til okklusion versus en kontrolgruppe. Grupperne lavede et styrkepas tre gange om ugen i tre uger bestående af 5 reps af bænkpres, squat og pull ups på 70% af 1RM. Resultatet vidste forbedringer til okklusion på styrke. Derfor konkluderede forfatterne, at spillerne potentielt kunne drage fordel af at træne okklusion i perioder med højt load under sæsonen.

➡️ Træningsprotokoller

Når du bestiller okklusionsbands fra MyOcclusion.com, så følger der forskellige træningsprotokoller med når du bestiller strapperne.

Alle kan dog gå igang med træne, men har du brug for mere systemastisk tilgang til implementering af okklussion træning, så find en træner eller fysioterapeut med erfaringen inden for okklussion.

Du er velkommen til at kontakte mig på Søernesfysioterapi.dk Søernes Fysioterapi

➡️ 3 gode råd til okklusionstræning:

  1. Træning med mindre belastning kombineret med blood-flow restriktion kan producere samme grad af hypertrofi som tung styrketræning.
  2. Research har vidst at det er sikkert at lave okklusionstræning (Loenneke et al 2011)
  3. Dog skal din type af træning gerne foregå i et sikkert miljø eller sammen med en instruktør der har erfaring med træningsformen

skaermbillede-2016-12-29-kl-23-58-12Er det sikkert at lave Okklusion træning?
Et studie fra Loenneke et al, 2011 fokuserede på hvad der kendt omkring sikkerheden for okklusionstræning og hvordan det var sammenlignet ift. almindelig træning. Overordnet konklusion var bæltet skulle være individuelt tilpasset, og blev det udført sammen med erfaren personel, så var okklusion en sikker træningsform for alle aldre og træningsstatus.

 

Referencer:

  1. Loenneke JP, Wilson JM, Wilson GJ, Pujol TJ, Bemben MG. Potential safety issues with blood flow restriction training. Scand J Med Sci Sports. august 2011;21(4):510–8.Loenneke JP, Wilson JM, Wilson GJ, Pujol TJ, Bemben MG. Potential safety issues with blood flow restriction training. Scand J Med Sci Sports. august 2011;21(4):510–8.
  2. Abe T, Loenneke JP, Fahs CA, Rossow LM, Thiebaud RS, Bemben MG. Exercise intensity and muscle hypertrophy in blood flow-restricted limbs and non-restricted muscles: a brief review. Clin Physiol Funct Imaging. juli 2012;32(4):247–52.
  3. Cook CJ, Kilduff LP, Beaven CM. Improving strength and power in trained athletes with 3 weeks of occlusion training. Int J Sports Physiol Perform. januar 2014;9(1):166–72.Cook CJ, Kilduff LP, Beaven CM. Improving strength and power in trained athletes with 3 weeks of occlusion training. Int J Sports Physiol Perform. januar 2014;9(1):166–72.Cook CJ, Kilduff LP, Beaven CM. Improving strength and power in trained athletes with 3 weeks of occlusion training. Int J Sports Physiol Perform. januar 2014;9(1):166–72.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s