Inspiration

10.000 timers reglen – Golf, skakspillere og violinister

Har du mødt Dan McLaughlin?
Den 27. juni 2009 kvittede Dan sit job for at blive professionel golfer uden nævnværdig erfaring.
Inspirationen til dette skete efter at Dan havde læst Ericsson læst bogen ‘Talent is Overrated‘ der omhandler 10.000 timers reglen, det magiske tal, for awesomehed, og ideen om at man opnå en mestringsevne på eliteniveau ved at udfører den samme Skill i 10.000 koncentreret timer.
Dan’s mission er at nå PGA Tour, og at udfordre teori om 10.000 timers reglen.
Dan startede i 2010 og mangler fortsat omkring 4000 loggede træningstimer.
Dan ligger 6 timers daglig fokuseret træning om dagen. En tur på driving range med nogen venner gælder ikke. Det skal være trænede timer.
Hvor kommer denne 10.000 timers teori fra.

skaermbillede-2017-02-28-kl-21-53-56Music Academy Of West Berlin var i start 90’erne verdenskendt for deres produktion af Violin-musikere. En professioner fra akademiet blev af tre psykologer bedt om at udpegede 10 violister, som han havde en forventning til kunne blive topviolinist, 10 violister der havde potentiale til at være i et symfoniorkester, og 10 violister der kunne blive musikundervisere.

Psykologerne udformede et spørgeskema for se at om de kunne finde ligheder og forskelligheder mellem de bedste og de næstbedste.

Alle violister var begyndt i en alder af ca. 8 år. De alle brugte ca. 50,6 timer træning hver uge på deres musik både gennem musikskole, lytte til musik, øve og optræde med musik.
Den store forskel var dog, at der var ca. 15 timers forskel mellem den bedste gruppe og den “dårligste” gruppe, målt på den tid de selv-trænede (9,3 timer for dårlige -24,3 timer for de bedst).
Den såkaldte bedste gruppe, de sov i gennemsnit også 60 timer om ugen, og den gruppe man havde de laveste forventninger til sov igennemsnit 54,6 timer (næsten en nat mindre) om ugen.
Psykologerne spurgte også violinisterne  retrospektiv hvor mange timer de havde spillet om dagen, siden de startede med at spille.
I en alder af 12 år, der havde alle violinister spillet i ca. 1000 timer. Men i en alder af 18 år der havde de bedst violister spillet i gennemsnit 7410 timer, midter gruppen 5301 timer og de “dårligst” violinister havde spillet i 3420 timer. Udfra disse data regnede forskerne ud, at de bedste violinister i en alder af 20 år havde brugt ca. 10.000 intensive timer.

skaermbillede-2017-02-28-kl-21-20-22En del af denne teori er senere bakkede op gennem forskning fra skakspillere. Skakspillere bliver rangeret gennem Elo point (navn efter Arpad Elo). En gennemsnitlig skakspiller har omkring 1200 Elo point. En master-skak, der lever af at spille skak har omkring 2300 elo point. De bedste spillere i verden har over 2500 elopoint og verdens bedst, den norske skakgeni Sven Magnus Øen Carlsen har 2878,8 elo point.

Fordi Elo point akkumuleres i takt med man bliver bedre, har man kunne følge skaksspillere træning log. Det studier har vidst er, at få at over 2500 elo-point har man ofte trænede i over 11.000 træningstimer.

Skal man have 10.000 timer for at blive professionel?? 
Der vil altid være en Lionel Messi, Serena williams eller trejde person der har talentet, uden det store træningsbehov. Men for de fleste er det hårdt arbejde. Træning, træning og træning. Både teknisk, fysisk, taktisk og teoretisk kunne.

Sportsgene er forskellige og muligheder for at blive professionel varierer fra land til lande. Men det der kendetegner golfspilleren Dan, violinisterne og skakspillerne, det er at de committet til deres træning. Dog handler det ikke kun om træningstimer, det handler ligesom meget om at det er struktureret træningstimer.

You can’t go wrong, getting strong – and train not hard, but smart.
Referencer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s