Inspiration

Er du bedre end en Ørn?

Skærmbillede 2017-03-17 kl. 19.02.06Er du bedre end en ørn?

I sidste uge var jeg til den Internationale Olympiske Komite kongres for Sports Medicin i Monaco, og samtidig præsenterede FC Roskilde deres nye signing forud for den nye sæson, en Havørn fra Holland.

En af de store udfordringer som fysioterapeuter, idrætsfysiologer og læger står over for, at er at få klubber til at købe ind på deres produkt; behandling, forebyggelse og performance optimering.

En af mine kollegaer fortalte mig til kongressen, at han arbejder tre gange om ugen i udlandsk fodboldklub (bedste fodboldrække). Bestyrelsen havde fornyeligt kaldt ham ind på kontoret og fortalte at de måtte halvere hans løn fordi at de skulle købe- og give løn til en ny reserve back. Men bestyrelsen så gerne at han fortsætte alle tre dage.

Min kollega retur spørgsmål til bestyrelse var så hvad der ville ske, hvis en anden spiller blev langtidsskadet, og de skulle hente endnu en spiller ind, ville han så risikere at gå endnu længere ned i løn.

Idrætsklubber og trænere, de tænker ofte frem mod de næste par kampe, og fysioterapeutens funktion er at være brandslukke på de skader der måtte opstå. Det er enormt spændende og lærerigt for fysioterapeuten, og en billig løsning for klubben.

En fysioterapeut skal derfor være en Ørn til sit job, hvis han samtidig skal kunne retfærdiggøre sit job. Men hvis de fleste jobs udføres af studerende og hvis vi ikke formår at beskrive vores værdi, så vil fysioterapeuter altid blive frasorterer til fordel for en rigtig havørn.Skærmbillede 2017-03-21 kl. 13.23.02

Står det så slemt til?

 

I en af landets bedste fodbold klubber i Danmark, hvor nogen af landet største fodboldtalenter spiller, der valgte man at ansætte en ex-spiller der lige var startet på første år af fysioterapeut studiet.

Hvis jeg havde været forældre, træner eller agent, så havde jeg bedt klubben om at løfte niveauet. Hvis fysioterapeuten på det niveau ikke er en Ørn til sit job, altså ikke ved hvilke behandlingsmuligheder der skal igangsættes, så kan en lille skade betyde en stor pause og have en langvarig konsekvens for spilleren og klubben.

Stadion Ørnen er en sjov gimmick

Det er sjovt at efterligne Benfica, og købe en ørn til flyve rundt på sit stadion. Det vil måske øge tilskuererinteressen, give ekstra entreindtægter og større salg af stadionpølser og fadøl. Det vil let kunne forsvares, hvis ørnekøbet øger omsætning hver gang ørnen har fløjet en tur op af langsiden.

Succes afhænger af hvor mange spiller du har til rådighed.

At ansætte en fysioterapeut kan i den lange ende være en besparelse for klubberne. Undersøgelser fra UEFA viser, at fodboldtrænere der har over 88% af sit hold til rådighed i løbet af sæsonen, har større chance for at vinde mesterskaber end klubber med mange skader. Hvis en fysioterapeut ikke kan bevise Return Of Investment, så kan være en ligeså stor en Ørn til det han laver ved briksen, men fysioterapeuten vil altid tabte den til Ørn der flyver ude på stadion.

Skader koster penge.

Har du som klub IKKE en ørn til at passe på dine spillere, så kan dine spillerlønninger til sygefravær ende med at blive en dyr fornøjelse. Omvendt, har din klub en Ørn til at passe på dine spillere, så kan din klub sparer penge ved at får mere ud af spillerne, fremfor de sidder på skadesbænken. Er fysioterapeuten ikke en Ørn til idrætsskader, så vil han udover ikke at behandle spiller hurtig nok, måske omvendte udsætte spilleren for udnødvendig farer for en re-skade, hvis han bliver sendt for hurtig igang.

Med de erfaringer jeg har fra elitemiljøet, så bruger klubberne også mange penge på at sende spilleren videre til udredning / behandling hos “eksperter” eller på recovery-udstyr såsom sportstape, kinesiotape, isposer, compressionsbind osv.

Hvis man er en Ørn, har man også styr på den del af sin butik, og man ved hvor sit stort budget til dette er og hvilket spillere der kræver hvad.

Skærmbillede 2017-03-21 kl. 13.07.33
Antal interaktioner ved 2 dages stævne med 12 spillere: 105 opgaver ialt. 4 katagorier.  50 stk. tape-opgaver, 25 stk. manuel behandling, 17 stk. instruktion i øvelser, 13 stk. forebyggende samtaler om skader.

Brandslukker eller Ørn.

Er man fysioterapeut, så er man ikke lige så sexet som hverken ørne eller brandmænd. Man hvis man som klub kræver at fysioterapeut skal være en ørn til det han laver, så kræver det et godt samarbejde mellem bestyrelse, træner, fysioteapeut og spillerne. Og er man et elitehold, så værdsæt din ørn i behandlingsafdelingen med samme faglige niveau som du vil i resten af din butik.

Skærmbillede 2017-03-21 kl. 16.45.42.png

1 thought on “Er du bedre end en Ørn?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s